Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.

Het doel van het project Carbon Footprinting (CF) is om verschillende partijen, actief op het gebied van stadslogistiek, te laten zien dat CF goed aansluit bij de dagelijkse bedrijfsvoering en dat het toegevoegde waarde kan hebben voor vervoerders, verladers en overheden. Carbon footprinting is een goede manier gebleken om de duurzaamheidsprestatie van vervoerders en verladers in de stadslogistiek te bepalen. Hierdoor kunnen beslissers duurzaamheid eenvoudiger meenemen in hun overwegingen. In de praktijk werd CF tot dusver echter nog niet veel toegepast, omdat het vooral nog als een theoretische oefening werd beschouwd. Uiteindelijk is het opzetten en uitvoeren van Living Labs een goede manier gebleken om de praktische invalshoek meer kracht bij te zetten.

In een tweede fase van het project werden data van nog eens vier bedrijven die deel uitmaakten van de samenwerking in eerdere projecten verzameld en geanalyseerd. Dit heeft geleid tot kengetallen voor het bepalen van de Carbon Footprint van de transportactiviteiten van een extra post- en pakkettenbedrijf, een food-/supermarktbedrijf en twee bedrijven voor tweemansleveringen. Deze kengetallen zijn verzameld met als doel als basis te dienen voor de in een later project te ontwikkelen tool waarmee de gemiddelde carbon footprint van een levering kan worden berekend.

Deelnemers

AH Online · Albert Heijn · BCC · Bol.com · Bubble Post · CE Delft · CoolBlue · DHL Express · DHL Parcel · Dynalogic · evofenedex · Gemeente Amsterdam · Gemeente Rotterdam · Gemeente Tilburg · Gemeente Utrecht · Hema · In Summa · Intergamma · Lidl · Omoda · Otto BV · Peter Appel · PostNL · Rijkswaterstaat · Simacan · Stichting Connekt · Thuiswinkel.org · TNO · Transmission · Transport en Logistiek Nederland (TLN) · Wehkamp