Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Over Topsector Logistiek

Aanmelden voor

Over Topsector Logistiek

Over Topsector Logistiek

Nederland doet internationaal goede zaken met handel en industrie. Om deze toppositie te behouden moet Nederland concurrerend blijven. Dat doen we onder andere door te investeren in de 10 topsectoren, missies voor de toekomst en sleuteltechnologieën. Topsector Logistiek is een van die 10 topsectoren. Sinds 2011 werken grote en kleine ondernemers binnen topsectoren nauw samen met wetenschappers en de overheid.

Leestijd ± 2 minuten

10 Topsectoren in Nederland

Unieke samenwerking bedrijven, wetenschap en overheid

Topsectoren versterken de economie met innovaties, door internationale kansen te benutten, maatschappelijke uitdagingen op te lossen, menselijk kapitaal te vergroten en door te investeren in wetenschappelijk onderzoek. In Nederland vinden we samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid in verschillende sectoren normaal. Wereldwijd is deze samenwerking uniek. Lees meer over de 10 topsectoren in Nederland.

Nederland is toonaangevend in logistiek. Dit maakt ons land een aantrekkelijke vestigingslocatie. Logistiek is bovendien onmisbaar voor andere sectoren, zoals zorg, voedsel en maakindustrie. 
Topsector Logistiek

Topsector Logistiek

Meer dan transport alleen

Logistiek is veel meer dan transport alleen. Het is de coördinatie van alle partijen die gezamenlijk een project uitvoeren. De coördinatie om alle mensen, materialen en goederen door middel van transport op het juiste moment en de juiste plek te krijgen. Alle componenten in dit proces zijn van even groot belang voor het welslagen ervan. Zo’n logistiek proces is eenvoudig als het eenmalig moet worden uitgevoerd, maar buitengewoon ingewikkeld als dat 300.000 keer per dag het geval is. De huidige vaccinatielogistiek  is een goed voorbeeld van wat er allemaal bij het logistieke proces komt kijken. 

Innovaties voor een concurrerende én emissieloze logistiek

Dit maakt de logistiek een belangrijke economische sector. Om internationaal voorop te blijven lopen blijft innovatie noodzakelijk. Daarnaast heeft de logistiek een fl­inke opgave om CO2 en andere uitstoot terug te dringen. In het uitvoeringsprogramma van de Topsector Logistiek werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan innovaties voor een concurrerende én emissieloze logistiek. Dit gebeurt door onderzoek, kennis- en toolontwikkeling en opschaling. Lees meer over de ambitie van de Topsector Logistiek.

Uitvoeringsprogramma 2021-2023

Het Uitvoeringsprogramma 2021-2023 van de Topsector Logistiek is een logisch vervolg van het Uitvoeringsprogramma van 2016-2020. Dit programma is gestart met een focus op het blijvend vooroplopen van de logistiek. In dit programma is al veel ontwikkeld en in de praktijk gebracht: de opgave is om meer impact te verkrijgen, om de toepassing op te schalen, en tegelijkertijd de kennis verder aan te vullen. 
Lees meer over het Uitvoeringsprogramma 2021-2023.

De focus op concurrerende emissieloze logistiek is vertaald naar kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) voor het uitvoeringsprogramma 2021-2023.

BBP-aandeel van ketenregie

KPI

BBP-aandeel van ketenregie

Waarbij nauwkeurig gekeken wordt naar het type en het aantal ketenregie functies.

Lees meer
Concurrentiekracht van de logistieke sector

KPI

Concurrentiekracht van de logistieke sector

De beschikbaarheid aan handelingsperspectief (kennis, concepten, tools etc.) voor verbetering, vernieuwing en modernisering bij bedrijven. En de mate van opschaling van de toepassing, op maat per segment/deelmarkt.

Lees meer
Uitstootreductie

KPI

Uitstootreductie

De vertaling van absolute maatschappelijke doelen uit het Klimaatakkoord naar sectordoelen (type lading) en bedrijfsdoelen (transporteurs). En het breed invoeren van een gestandaardiseerde meetmethode.

Lees meer

Uitvoeringsprogramma 2021-2023

Bekijk het uitvoeringsprogramma

Vacatures

parttime

Business Developer / Product owner Transport Performance Database
Business Developer / Product owner Transport Performance Database

Help jij impact te maken door mee te bouwen aan een duurzamere wereld? Neem jij eigenaarschap, de vrijheid en de verantwoordelijkheid om de potentie uit een concept te halen? Én maak jij het dan nog groter? Dan hebben wij jou nodig voor het succes van de Transport Performance Database.

parttime

Projectmanager Logistiek
Projectmanager Logistiek

Help jij als projectmanager mee om slimme oplossingen te bedenken voor innovatie en voor stikstof- en CO2-reductie binnen de programma’s Topsector Logistiek, Bouwlogistiek en Modal Shift?