Doel van het project:
Er is een analyse uitgevoerd om de CO2e-uitstoot van gebruik én productie van vrachtwagens toe te wijzen aan zendingen met het oog om het groeiend aandeel elektrische trucks in de Nederlands vloot.
Inhoud van het project:
Om de CO2e-uitstoot per zending te berekenen, wordt nu gekeken naar ‘Scope 1 en Scope 2 emissies’: de emissies die vrijkomen door dieselbranding in de motor of het opwekken van de benodigde elektriciteit. In een recente publicatie becijfert Scania (Scania, 2021) dat de verhouding emissies tijdens productie ten opzichte van gebruik 1:14,5 is bij een ICEV (een vrachtwagen met verbrandingsmotor). De emissies
die vrijkomen tijdens de gebruiksfase zijn dus 14,5 keer hoger dan tijdens de productiefase. Bij een BEV (een batterij-elektrische vrachtwagen) is deze verhouding 1:4. Emissies van de productiefase zijn hier dus 20%. Nu zero-emissie voertuigen een steeds groter aandeel krijgen in het wagenpark, is het daarom steeds relevanter om ook naar de zogenaamde ‘embedded emissies’ uit de productiefase van trucks te kijken.
Embedded emissies toewijzen kan via de Carbon Added Accounting methode. De uitstoot van de productiefase wordt dan over de verwachte economische inzet van de truck afgeschreven. Dit is vergelijkbaar met een truck financieel afschrijven. In dit project is een aantal scenario’s uitgewerkt waarin embedded emissies worden meegenomen.
Resultaat van het project:
In de whitepaper worden de resultaten gedeeld: het blijkt dat de totale kg CO2e-uitstoot per ton.km van elektrisch rijden tot een reductie van 39% leidt ten opzichte van een truck die rijdt op B7 diesel. Hierbij gaan we uit van een typische stroommix in Nederland. Komt de energie volledig van groene stroom, dan is de reductie 86%. Elektrische trucks veroorzaken dus minder CO2e-uitstoot. Echter: zolang deze trucks niet op 100% groene stroom rijden, is het ook vanuit een CO2e-uitstootperspectief nog steeds zeer belangrijk om ritten slim en efficiënt te plannen.