Mogen wij u opnemen in ons bestand?

Het is voor velen evident dat logistieke ketens efficiënter en effectiever kunnen worden als op slimmere wijze onderling data gedeeld wordt. Data wordt grotendeels individueel verzameld ten behoeve van individuele informatie. NLIP heeft hiervoor structuren en standaarden neergezet. In opdracht van NLIP zijn in dit project met enkele partijen uit de markt onderzoeksvragen opgesteld die in data analyses en visualisaties (Proof of Values, kortweg PoV’s) beantwoord zijn. Opvallend is dat het opstellen van onderzoeksvragen zeer moeizaam verliep door gebrek aan gevoel bij de mogelijkheden met data.
Uit de PoV’s blijkt dat er op individuele basis behoorlijk wat data beschikbaar is. Het koppelen van deze data is technisch meestal mogelijk, maar intensieve ondersteuning bij onderlinge afstemming tussen partijen was noodzakelijk. Resultaten van de PoV’s blijken nauw aan te sluiten bij de belevingswereld en uitdagingen van deelnemende partijen. Bij het tonen van voorbeelden begon het pas te leven, en zowel overzicht, inzicht, als directe toepasbaarheid worden positief gevonden.
Tevens is in het project gebleken dat een vervolg niet vanzelf opgestart wordt, zonder dat een partij het proces faciliteert met bijbehorende expertise en technologie. Dit lijkt in bredere zin representatief voor partijen in het logistieke landschap. Daarom is de volgende aanbeveling uit dit project voortgekomen: richt een Shared Service Center (SSC) in met Douane, Portbase en Cargonaut; ondersteund door NLIP. Het SSC neemt een faciliterende rol om met kleine groepen van partijen in de keten de doelstellingen helder te laten krijgen, en iteratief te exploreren en realiseren, in lijn met de (NLIP) standaarden.

Deelnemers

Cargonaut