Ketenbreed inzicht in CO2-uitstoot
Aron Klapwijk, projectmanager bij de Topsector Logistiek: “Carbon Added Accounting-is een CO2-boekhoudmethode voor bedrijven in een productieketen. Dit op btw geïnspireerde principe berekent per schakel de CO2-uitstoot van een verkocht product. Deze CO2-output is de CO2-input voor de volgende schakel in de keten. Uiteindelijk leidt dit tot de totale CO2-footprint. Door de datakwaliteit bij te houden en door te geven, is bovendien inzichtelijk hoe betrouwbaar en nauwkeurig de footprint is. Partijen worden dan ook erg gestimuleerd te werken met gemeten, primaire data.
Samen met Greenhouse Sustainability zijn we een project gestart in de sierteeltsector, waarin we de toepasbaarheid van Carbon Added Accounting verkennen als aanvulling op de FloriPEFCR, een LCA-standaard voor de sierteelt. Door de koppeling zetten we een beweging in gang richting actuele, betrouwbare stuurinformatie.”
Impact van keuzes
Bloemengroothandel Holex is een van de deelnemende partijen aan dit project en een van de grootste exporteurs van snijbloemen, droogbloemen en bladgroen ter wereld. Jeanet de Zeeuw, duurzaamheidsambassadeur: “We hebben ons gecommitteerd aan de duurzaamheidsstrategie van de Dutch Flower Group, waar we onderdeel van zijn. Concreet betekent dit dat we onze carbon footprint voor 2031 met 47% willen reduceren. We zijn dus heel bewust bezig met verduurzamen.
De eerste, noodzakelijke stap was een nulmeting, want pas als je weet waar je staat, kan je zeggen wat je anders gaat doen. En hoe. Daarom brengen we bijvoorbeeld de uitstoot van het luchttransport in kaart van de kwekerijen in Afrika, naar onze locatie in Nederland en vervolgens richting onze retailers in Amerika en Azië.”
Partijen meenemen in proces
“Voor ons is dit project een leertraject. We vragen ons steeds af: wat is de duurzaamheidsimpact en waar kunnen we verschil maken? Daarbij is vooral de export richting Azië en de USA van belang. Enerzijds omdat we daarbij gebruikmaken van luchtvervoer en anderzijds omdat er in die gebieden nog weinig wordt gemonitord op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er in Amerika bijvoorbeeld nog nauwelijks bijgehouden hoeveel afval er wordt afgevoerd. Daar zit voor ons ook de uitdaging: om de retail in de VS mee te nemen in dit traject. Het zal tijd kosten om ze te laten wennen aan het feit dat ze data moeten bijhouden. In Afrika zijn ze in dat opzicht al veel verder.”
Bijsturen op basis primaire data
Om een ketenbrede footprint te krijgen, vatte Greenhouse Sustainability de rekenregels voor de uitstoot van sierteeltprocessen in hun tool. Vanuit Carbon Added Accounting werden daar het aandeel primaire data en de ‘btw-methodiek’ aan toegevoegd. De deelnemende veredelaars, kwekers, groothandels en retailers voerden zelf hun data in de tool in. “Het streven is om minimaal 70% primaire data te gebruiken”, aldus Jeanet, “zodat er een verschuiving plaatsvindt van statische naar dynamische stuurinformatie. Primaire data geven je een veel realistischer beeld van de werkelijkheid, waardoor je veel beter en gerichter kan finetunen en vooruitdenken, om zo de duurzaamheidsimpact te verbeteren. Je kan ook scenario’s in de tool invoeren en dan de impact berekenen, waardoor je achter de beste opties komt.”
Eenvoudige btw-rekenmethode
“Carbon Added Accounting is te vergelijken met btw doorrekenen”, licht Aron toe, “waarbij de CO2 wordt doorberekend. Omdat bedrijven alleen uitstootinformatie van directe leveranciers hoeven te verzamelen en delen met afnemers, wordt eenvoudig een volledige en gedetailleerde footprint opgebouwd. Zo is het ook voor kleinere ondernemers betaalbaar en werkbaar.”
Jeanet: “Samen met een aantal ketenpartners hebben we data over bijvoorbeeld het verbruik van elektriciteit, water, warmte, gewasbeschermingsmiddelen en voeding ingevoerd in de tool. Dat is dus puur een productanalyse. Iedereen voert zijn eigen data in, maar als het project is afgerond is de totale impact zichtbaar. Dan weten we bijvoorbeeld wat de impact is van een roos die wordt opgekweekt in Afrika en verkocht door een retailer in Amerika. En dan weten we ook welke onderdelen in dat traject de meeste impact hebben, zodat we daarop kunnen bijsturen.”
Verbeterstrategie op basis primaire data
“Mijn hoop is dat we alle betrokken partijen ervan kunnen overtuigen gebruik te maken van primaire data”, sluit Jeanet af. “Die bieden zoveel meer perspectief. Zo kunnen we goede vergelijkingen maken en de verbeterstrategie helder maken. Bloemen gaan om emoties, van rouwen tot trouwen. Daar is in mijn ogen geen waardig alternatief voor. Maar met de druk die er ligt op verduurzaming moeten we als sierteeltsector echt wat meer out of the box nadenken over oplossingen, willen we de bloemenwereld in stand houden.”
Meer weten?
Wil je meer weten over dit project of over Carbon Added Accounting? Neem dan contact op met Aron Klapwijk: aron.klapwijk@topsectorlogistiek.nl.
Bij het schrijven van dit artikel waren de projectresultaten nog onbekend. Naar verwachting zullen die in de loop van 2025 verschijnen.