Dinsdag 27 juni vond in het MeetingPoint van de Jaarbeurs in Utrecht de inspiratiesessie Bouwlogistiek plaats. En inspirerend was het!
Heijmans heeft een emmissieloze missie vanaf 2024. Nu al wordt er alleen nog maar gekozen voor elektrische leaseauto’s, maar ook op de bouwplaats is dit het streven. Belangrijk is om personeel goed mee te nemen, bewustwording en communicatie staat centraal; wat betekent het, waarom is het nodig en voor veiligheid zijn de centrale onderwerpen. “Je moet ook wel”, stelt Robert Koolen van Heijmans. “Het wordt gewoon onderdeel van de uitvraag straks, van de opdrachtgever, vanuit de vergunningaanvraag, vanuit de overheid.”
In de living Labs werken allerlei bedrijven samen om te onderzoeken hoe die bouwlogistiek nu echt kan verduurzamen, van groot tot klein. Hoe krijgen we grip op alles dat met emissies te maken heeft? En dan natuurlijk niet alleen gericht op CO2, ook stikstof en fijnstof zijn hier onderdeel van. Daarom werkt de Topsector Logistiek aan methodes voor het meten, monitoren en voorspellen van stikstof, waarbij ze gebruik maken van de beproefde methodes voor het toewijzen van CO2-uitstoot. Met sneller en eerder inzicht, valt er veel winst te behalen in het traject van de vergunningsaanvraag. “Als je toch aan het meten bent kun je dat net zo goed meteen in detail doen en zaken meenemen die interessant zijn voor de markt”, stelt Leon Simons van Topsector Logistiek.
Ook circulariteit speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de bouw. De Meeuw doet het al jaren. In eerste instantie vanuit een vraag naar tijdelijke bouw. Tegenwoordig zijn ze veel toekomstbestendiger. Ze bieden circulaire en modulaire bouweenheden die van een kantoor, naar een school, naar woningen omgezet kunnen worden. Zo spelen ze soepel in op toekomstige veranderingen in wensen, behoeftes en vereisten, circulair en duurzaam.
Vorig jaar vond de eerste inspiratiesessie Bouwlogistiek plaats, en het werd toen vooral nog als een grote logistieke puzzel ervaren. De puzzelstukjes krijgen steeds meer vorm en gaan steeds beter in elkaar passen. Niels Sneek van TKI Dinalog hoopt dan ook volgend jaar de contouren van de puzzel gelegd te hebben. Aan enthousiasme en motivatie in elk geval geen gebrek, er wordt al veel samengewerkt en dat is dan ook de sleutel tot succes.
Geïnspireerd geraakt en meer weten? Neem contact op met of kom op 11 september naar het Topsector Logistiek Festival in De Kuip in Rotterdam, waar dit onderwerp uiteraard ook op de agenda staat en we zeker ook weer een aantal stappen verder zijn.