Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Mooie ideeën voor een zero-emissie (ZE) corridor

Aanmelden voor

Mooie ideeën voor een zero-emissie (ZE) corridor

Mooie ideeën voor een zero-emissie (ZE) corridor

De CO2-uitstoot moet omlaag, ook op de goederencorridor Rotterdam-Venlo. Drie studententeams van de Erasmus Universiteit Rotterdam werden uitgedaagd mee te denken over mogelijke oplossingen om dit te realiseren. Op 22 mei presenteerden zij hun innovatie ideeën tijdens een finale-event.

11 juni 2024

Leestijd ± 2 minuten

Elk team kreeg 10 minuten de tijd om zijn ideeën te presenteren, om vervolgens 10 minuten ondervraagd te worden door de zeskoppige jury. Uiteindelijk won het concept van Team Box Ride de challenge. Zij bedachten een innovatief autodeelsysteem voor pakketbezorging, dat chauffeurs stimuleert om pakketten te vervoeren langs de corridor Rotterdam-Venlo. De jury was enthousiast over de nieuwe toepassing van de principes van autodelen op de logistiek. Ook was de jury te spreken over het feit dat het concept snel een eenvoudig te implementeren is, met de belofte van snelle adoptie.

De tweede plek was voor het team dat bedacht gebruik te maken van blockchain-technologie, optimalisatiesoftware en cross-docking om de logistiek te verbeteren door middel van samenwerking tussen bedrijven. De jury was te spreken over de samenwerkingsfocus, de nadruk op het verbeteren van de efficiëntie en het verlagen van de kosten door samenwerking.

Op de derde plek kwam het concept van Blockchain-technologie als een ‘Lego-kasteel’, dat waardecreatie bevordert via een ecosysteem en een op tokens gebaseerd EU-handelssysteem.

De challenge

TNO organiseerde samen met Erasmus Enterprise en de Erasmus Universiteit Rotterdam, in opdracht van de Topsector Logistiek, een challenge over de uitdaging van ZE-corridors als onderdeel van de minor New Business Development. Studenten gingen in verschillende teams hiermee aan de slag en werden begeleid vanuit TNO.

De jury bestond uit vooraanstaande professionals die de teams beoordeelden op een aantal criteria:

  • Jaco van Meijeren (Senior Business Consultant, TNO): Innovatie en originaliteit van het idee
  • Lizzy van der Vlegel (Hoofd Talent & Cultuur, HelloPrint): Presentatievaardigheden.
  • Aral Voskamp (Projectleider Duurzame Mobiliteit, Haven van Rotterdam): Haalbaarheid en innovatie.
  • Stephan van Zyl (Beleidsmedewerker Duurzaam Transport, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat): Toepasbaarheid en implementatiegemak.
  • Bas van der Noll (hoofd investeringen, Erasmus Enterprise): Financiële haalbaarheid.
  • Suzanne Larsson (Corporate Partnerships & Access to Finance, Europa Solidaridad Network): Bankability en gedetailleerd onderzoek.

De finale van de challenge benadrukte niet alleen het innovatieve potentieel van jonge geesten, maar schiep ook een precedent voor toekomstige samenwerking tussen de verschillende partijen. Jaco van Meijeren benadrukte het belang van ‘outside the box denken’ en het stimuleren van samenwerking en co-creatie.