Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Key take aways op het behalen van logistieke efficiëntie

Aanmelden voor

Key take aways op het behalen van logistieke efficiëntie

Key take aways op het behalen van logistieke efficiëntie

Bij de Topsector Logistiek richten we ons onder andere op de ondersteuning van ondernemers bij het verhogen van hun logistieke efficiëntie. In dit artikel blikken we terug op de eerste 6 maanden van 2024.

21 augustus 2024

Leestijd ± 2 minuten

Logistiek ondernemers in Nederland, transporteurs en verladers, zien veel op zich afkomen. Zo is er een groeiend te kort aan personeel, zowel praktisch als theoretisch geschoold. Daarnaast zijn er steeds meer vertragingen door drukte op de weg in combinatie met infrastructuur die beperkt kan worden uitgebreid. Om slim met deze veranderingen om te kunnen gaan hebben ondernemers operationele stuurinformatie nodig om het maximale te doen, gegeven alle beperkingen waar ze mee te maken gaan krijgen. Acties van Topsector Logistiek zijn erop gericht om op een schaalbare manier deze operationele stuurinformatie betaalbaar in de handen van de ondernemers te krijgen.

Stuurinformatie waarin het eigen bedrijf zich herkent en waarmee kan worden bijgestuurd is nodig om zelf en samen, in de interactie met ketenpartners, tot slimme verbeteringen te komen en de logistieke efficiëntie te verhogen.

Om dat te bereiken is Topsector Logistiek gestart met een aantal Communities Logistieke Efficiëntie

Een ander voorbeeld is het innovatieproject van van der Wal en CHEP op het gebied van flexibele samenwerking: Via flexibiliteit in de samenwerking naar een hogere logistieke efficiëntie  – Topsector Logistiek

En de samenwerking tussen Vonk en onder andere BSH: Samenwerking transporteur en klanten vergroot efficiency en verlaagt CO2-uitstoot en kosten – Carbon Footprinting

Verificatie van berekening CO2 per zending conform ISO14083

Aanvullend is het essentieel om overal dezelfde KPI te hanteren. Als er verschillende definities en methodes worden gebruikt leidt dit tot discussie over de getallen. Eén standaard KPI zorgt voor consensus over de impact en de oorzaken. Ondernemers hebben dit nodig om samen met ketenpartners gesprekken te hebben over de samenwerking. Deze gemeenschappelijke, feitelijke basis is nodig om samen te verbeteren. Als de andere partij het probleem niet erkend gaat er ook niks gebeuren. Voor het berekenen van de CO2 per zending is de ISO14083 norm ontwikkeld.

Topsector Logistiek ondersteund de ontwikkeling van het verificatie traject om de implementatie van deze norm in software of bedrijfsprocessen te toetsen:

Heeft dit je interesse gewekt en wil je meer weten over het bereiken van Logistieke Efficiënte? Neem dan contact op met Guido de Wit.