Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Via flexibiliteit in de samenwerking naar een hogere logistieke efficiëntie 

Aanmelden voor

Via flexibiliteit in de samenwerking naar een hogere logistieke efficiëntie 

Via flexibiliteit in de samenwerking naar een hogere logistieke efficiëntie 

Een innovatieproject tussen Van der Wal en CHEP, ondersteund door Topsector Logistiek. In de logistieke sector gaat veel capaciteit van voertuigen, mensen, infra en ruimte verloren door afspraken in de keten. Denk aan statische slottijden, korte levertijden en hoge leverfrequenties. Om de logistieke efficiëntie daadwerkelijk te verbeteren is flexibiliteit nodig.

Leestijd ± 3 minuten

Door afspraken in de keten zijn veel vrachtwagens minder beladen gedurende de trip dan mogelijk is. Dit resulteert in onnodige kosten en een verhoogde CO2-uitstoot. Het verlies is lang niet altijd zichtbaar. Daarom zijn er uniforme indicatoren nodig, plus betrouwbare analyse software en data om inzichten op ritniveau te krijgen. Topsector Logistiek ontwikkelt innovaties om dit mogelijk te maken. 

Samenwerking en innovatie 

Hierin zijn samenwerking en innovatie essentieel voor het verbeteren van de logistieke efficiëntie. Een goed voorbeeld hiervan is het project waarbij Van der Wal en CHEP een pilot zijn gestart, waarbij ze nauw samenwerken om de logistieke efficiëntie te verhogen en de kilometers te reduceren. 

Zichtbare resultaten 

De eerste resultaten van deze samenwerking laten zien dat er inderdaad verbeteringen mogelijk zijn. Door op deze innovatieve manier naar oplossingen en flexibiliteit in de keten te zoeken kunnen we streven naar een significante vermindering van het aantal kilometers dat vrachtwagens leegrijden. De samenwerking tussen Van der Wal en CHEP, om dit te realiseren, is een inspirerend voorbeeld voor de hele sector. 

Het laat zien dat flexibele laad en los vensters resulteert in: 

  • minder km’s; door vollere en grotere wagens worden er 10%+ minder lege kilometers gereden op de routes van CHEP, 
  • minder CO2; een reductie van meer dan 20% CO2/ton.km op de routes van CHEP en 
  • minder kosten. 

Wil je meer weten over deze initiatieven en hoe je zelf kunt bijdragen aan een efficiëntere logistieke sector? Bekijk onderstaande videoreeks over dit project en meld je aan, als je ook wilt deelnemen aan een van onze projecten.


In deze video gaan we in gesprek met Patrick Van Daele, Country Manager van CHEP Nederland, en Steven Verbruggen, Manager Supply Chain Projects bij CHEP Benelux. CHEP staat bekend om zijn duurzame missie om logistieke ketens slimmer en duurzamer te maken door middel van het delen en hergebruiken van pallets en containers, een concept dat bekend staat als ‘pooling’. 

In de video komt CHEP’s duurzame missie voor een circulaire economie en het ‘share and reuse’ model, dat al meer dan 70 jaar wordt gebruikt, goed tot uiting. De samenwerking met Van der Wal past binnen deze missie en levert diverse voordelen op. Daarnaast draagt het project met Van der Wal bij aan verhoogde logistieke efficiëntie door aanpassingen in het proces, zoals verruimde tijden en IT-uitdagingen, waarbij flexibiliteit in planning en operatie cruciaal is. 

In deze video uit onze drie-luik over logistieke efficiëntie spreken we met Henk van der Wal, CEO van Van der Wal en SmartWay Logistics, en planner Robin Nieuwenhuis.  

Van der Wal is al jaren koploper in het bedenken en ontwikkelen van out of the box oplossingen die de vervoersefficiency op een slimme manier structureel verbeteren. Efficiënt vervoer is duurzaam vervoer, zo laten ze ook zien in hun duurzaamheidsprogramma “Kill Empty Running” waarmee Van der Wal inzet op reductie van lege kilometers.  

De video geeft een goed beeld van de dagelijkse praktijk bij Van der Wal en de uitdagingen die planners zoals Robin tegenkomen. Hoe de samenwerking met CHEP voor het aanleveren van pallets op de juiste plek en het juiste moment verloopt en hoe ze samen voor duurzame innovatie zorgen door data-uitwisseling en procesoptimalisatie. Het belang van flexibiliteit in samenwerking met klanten staat centraal, voor het behalen van grote voordelen.  

Astrid Buijssen is binnen de Topsector Logistiek betrokken als voorzitter van de stuurgroep Ketens. In deze video bespreekt Astrid de rol van Topsector Logistiek binnen de sector en de cruciale stappen die worden gezet om logistieke efficiëntie te verbeteren en duurzaamheid te bevorderen, waarbij flexibiliteit centraal staat. Het succesvolle samenwerkingsproject, van Van der Wal en CHEP is daar een goed voorbeeld van.