Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.

Aanmelden voor

Update STREAM Goederenvervoer 2020

Aanmelden voor

Update STREAM Goederenvervoer 2020

STREAM Goederenvervoer 2020 is een handboek met emissiekentallen per tonkilometer voor weg, spoor, binnenvaart, zeevaart en luchtvaarttransport. Het is een update en uitbreiding van de STREAM goederen studie uit 2016. Aanleiding van de update is dat STREAM goederen 2016 gebaseerd is op statistiekjaar 2014. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen geweest om transport zuiniger en schoner te maken, zoals de verdere ingroei van EURO VI-wegvoertuigen, de WLTP-test voor wegvoertuigen, fase 5-normering bij de binnenvaart en nieuwe emission control areas in de zeevaart. Het Klimaatakkoord legt bovendien extra druk om te verschonen en het is daarom van belang om up-to-date kentallen te hebben van nieuwe technieken en brandstoffen, gebaseerd op de meest recente kennis over uitstoot.

Onder de naam STREAM (Studie naar TRansportEmissies van Alle Modaliteiten) publiceert CE Delft al een aantal jaar rapporten met emissiekentallen van transport. De emissiekentallen uit de STREAM-studies worden veelvuldig gebruikt door beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en adviseurs voor het maken van beleidsafwegingen omtrent vraagstukken op het gebied van modal shift, wagenparkvernieuwing en footprinting.

Nieuw in STREAM 2020 zijn de kentallen voor luchtvracht, een uitbreiding van zeevaart en een hoofdstuk over de emissies van voertuigproductie en infrastructuurgebruik. In dit hoofdstuk wordt ook dieper ingegaan op de CO2-impact van batterijproductie op de productie van vrachtvoertuigen.

Deelnemers

CE Delft