Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

ICT & Logistiek 2023

Heb je vragen? Mail naar 

Aanmelden voor

ICT & Logistiek 2023

Heb je vragen? Mail naar 

In een wereld waarin niets meer zeker is, vormt data onze enige houvast. Hoe we de stap maken naar data-gedreven logistiek? Het antwoord ontdek je op ICT & Logistiek 2023. Met inspirerende verhalen en innovatieve oplossingen die je laten zien hoe je je logistieke operatie digitaliseert. En daardoor beter en slimmer maakt. Zo ontdek je hoe je jouw logistieke operatie klaar maakt voor de dag van morgen en overmorgen. Bekijk hieronder welke sessies Topsector Logistiek organiseert op dit evenement.

Thema: Fit for the Future

Hoe houden we onze logistieke operaties draaiende? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst?

Kom naar ICT & Logistiek 2023 en laat je inspireren voor concrete oplossingen voor de vraagstukken van vandaag en morgen. 8 en 9 november 2023 bij Jaarbeurs, Utrecht.

Programma

ICT&Logistiek 2023 heeft een breed contentprogramma en een ruim aanbod aan slimme en concrete oplossingen voor de vraagstukken van vandaag en morgen. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten tijdens ICT&Logistiek 2023. Kom regelmatig terug voor een update met nieuwe activiteiten. Bekijk het volledige programma hier: Programma 2023 – ICT & Logistiek : ICT & Logistiek (ict-en-logistiek.nl)

Ook Topsector Logistiek organiseert verschillende sessies:

Woensdag 8 november

10.00-10.30 | Warehouse of the Future: “Next steps” – Topsector Logistiek

Ruimte is schaars. En toch worden vrijwel uitsluitend enkellaagse distributiecentra gebouwd. Daarmee laat Nederland kansen liggen. Door logistieke functies te combineren, meerlaags te bouwen en slim te automatiseren wordt beschikbare ruimte beter benut. Deze magazijnen van de toekomst bieden bovendien talloze andere voordelen. In een drietal whitepapers worden de belangrijkste facetten van het Warehouse of the Future onder de loep gelegd: namelijk hoe vierkante én kubieke meters efficiënter kunnen worden benut, welke eisen en beperkingen er zijn voor het gebouwd en de gevolgen voor (bedrijven)terreinen. In samenwerking met onder andere de Topsector Logistiek en de Hogeschool Rotterdam, geven René Geujen (Next Level Development), Radboud olde Scheper (Riverland Supply Chain Consultancy), Raymond Tukker (TICM) en Eric Hereijgers (St. Onge Company) inzichten over warehouses van de toekomst.

10.00-10.30 | Hoe blijf je slim data uitwisselen in het goederenvervoer van de toekomst? ? Ruud Arts – Logistiek Digitaal / DIL

Meer weten over hoe je effectief data kunt uitwisselen? Neem deel aan deze interactieve sessie. Johan Kerver van Logistiek Digitaal vraagt Ruud Arts naar alle ins en outs in een interactieve dialoog. Neem deel aan de discussie en stel al je vragen.

Of het nu gaat om e-mail, één-op-één koppelingen of platformen: bedrijven wisselen constant gegevens uit. Elke oplossing voor data-uitwisseling heeft zijn eigen voor- en nadelen. BDI-uitwisselingen via dataspaces zijn de nieuwste oplossing voor directe communicatie tussen verschillende ketenpartners. Vanuit Digitale Infrastructuur Logistiek worden bedrijven geholpen bij het implementeren van deze oplossing. Als bedrijf is het niet altijd noodzakelijk om de meest geavanceerde oplossing te omarmen. Kies voor de aanpak die op dit moment het beste past bij jouw bedrijfsprocessen en die van je ketenpartners.

12:15 -12:45 uur | #4 Digitale Transformatie Theater | 10 stappen voor succesvolle digitalisering voor vervoerders | Hugo Bankers – Logistiek Digitaal
Digitalisering binnen transportbedrijven is vaak een complex geheel. Om bedrijven te ondersteunen bij het leggen van een solide basis in digitalisering, heeft Logistiek Digitaal een 10-stappenplan ontwikkeld. Wil jij efficiënter je transportactiviteiten inrichten, dan is deze kennissessie onmisbaar voor jou.

12:15 -12:45 uur | 34 Logistieke Automatisering Theater – Uitkomsten onderzoek hard- en softwaregebruik onder verladend en vervoerend Nederland | Anneloes van Klaveren – Evofenedex
Welke IT-middelen worden er in de logistiek het meest gebruikt? Hoe ziet een gemiddeld IT-landschap eruit? Hoe beoordelen bedrijven hun samenwerking met ICT-leveranciers? De belangrijkste uitkomsten worden gedeeld in deze sessie.
Neem deel aan deze sessie om jouw ICT-keuzes te versterken met waardevolle kennis. Ook ontvang je het volledige onderzoeksrapport, waarin de belangrijkste inzichten worden gedeeld.

Donderdag 9 november

10.00 – 10.30 uur | Theater #5 – Tech Trends – Sebastian Piest – Unboxing AI: een praktische toolbox voor de logistiek
Vanuit het DALI project is na een aantal design workshops een Community of Practice voor Datascience & AI in de Logistiek gestart. In deze CoP werken 5-10 bedrijven in 4 workshops ideeën voor de inzet van Data Science & AI uit in een projectplan, prototype, experiment en concrete toepassing binnen de logistieke context. Hierbij werken kennisinstellingen en regionale netwerken in Breda en Twente samen aan een praktische toolbox voor de logistiek. Tijdens deze presentatie gaan we deze toolbox en de resultaten van de 2e groep deelnemers presenteren.

10.15 – 10.45 uur | Logistics Arena (mainstage) – Bas van Bree – Logistiek van de Toekomst: Hoe ICT transities ondersteunt
Een groot aantal uitdagingen waar we als maatschappij voor staan, zoals de energietransitie, circulaire economie en strategische autonomie, hebben invloed op de logistieke sector. Tegelijkertijd is de logistieke sector essentieel om deze transities vorm te geven. Om in de toekomst kansen goed te kunnen benutten vraagt dat wel dat het ‘digitale fundament’ op orde is. De vraag naar samenwerking en transparantie in de keten neemt immers al op korte termijn toe en daarvoor is een goede manier van data ontsluiten, data delen en data analyseren van belang.

11.00 – 11.30 uur | Logistics Arena (mainstage) – Liesbeth Brügemann – AI voor efficiënte en veerkrachtige logistiek (vanuit de NL AI Coalitie, Werkgroep Mobiliteit, Transport en Logistiek)
Artificiële Intelligentie (AI) is bij het grote publiek vooral bekend van heel specifieke toepassingen in robots, ChatGPT en Deep Fake video’s. Maar ook in de logistiek is er heel veel onderzoek en experimenten van nieuwe toepassingen. Sommige resultaten zijn veelbelovend, bijvoorbeeld voor het maken van voorspellingen ter ondersteuning van logistieke besluitvorming en planningsprocessen. Implementatie van AI kent nog vele uitdagingen, zowel technologische als vanuit menselijk perspectief, en heeft tegelijkertijd potentieel om bij te dragen aan verbeteringen in de logistiek.

11.30 – 12.00 uur | 34 Logistieke Automatisering Theater – Digitalisering in de praktijk: Slim gebruik van data in je warehouse | Denise Boekestijn – Van Os / Logistiek Digitaal

Digitaliseren heeft veel voordelen voor je bedrijfsvoering. Het is belangrijk om inzicht te hebben in data over je bedrijfsprocessen en met deze informatie het proces te kunnen bijsturen. Hoe zorg je ervoor dat de systemen voor je gaan werken? En dat je goed gebruik kunt maken van de informatie die opgesloten zit in de systemen? Hierbij zijn nieuwe systemen en slimme koppelingen nodig, maar deze zijn lastig te implementeren in de huidige processen. Wil jij je warehouse-activiteiten verder digitaliseren, dan is deze kennissessie onmisbaar voor jou! 

12.00-12.30 | Hoe blijf je slim data uitwisselen in het goederenvervoer van de toekomst? ? Ruud Arts – Logistiek Digitaal / DIL

Meer weten over hoe je effectief data kunt uitwisselen? Neem deel aan deze interactieve sessie. Johan Kerver van Logistiek Digitaal vraagt Ruud Arts naar alle ins en outs in een interactieve dialoog. Neem deel aan de discussie en stel al je vragen.

Of het nu gaat om e-mail, één-op-één koppelingen of platformen: bedrijven wisselen constant gegevens uit. Elke oplossing voor data-uitwisseling heeft zijn eigen voor- en nadelen. BDI-uitwisselingen via dataspaces zijn de nieuwste oplossing voor directe communicatie tussen verschillende ketenpartners. Vanuit Digitale Infrastructuur Logistiek worden bedrijven geholpen bij het implementeren van deze oplossing. Als bedrijf is het niet altijd noodzakelijk om de meest geavanceerde oplossing te omarmen. Kies voor de aanpak die op dit moment het beste past bij jouw bedrijfsprocessen en die van je ketenpartners.

13.00 – 13.30 uur | #6 Kennis en Innovatie Theater – Verandermanagement als eerste fundament voor jouw digitaliseringproject | Anneloes van Klaveren / Logistiek Digitaal
De technologische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering zijn niet te stoppen. Het is niet langer de vraag óf iets technisch kan, maar eerder of jouw medewerkers de stappen doorzien die worden genomen in de vernieuwde bedrijfsvoeringsprocessen. In deze sessie deelt Logistiek Digitaal deelt praktische inzichten over hoe je verandermanagement kunt inzetten om jouw digitaliseringsproject tot een succes te maken

14.30 – 15.15 | Duurzaam transport: CO2-uitstoot op digitale vrachtbrieven – Steven Schouten | Connekt/Topsector Logistiek

Rapporteert u al over CO₂ aan uw klanten? De (Europese) eisen aan rapportage over CO₂ nemen toe. Grote verladers vragen steeds vaker aan hun toeleveranciers en transporteurs om CO2-uitstootdata te verstrekken en wordt steeds belangrijker in het tender proces. In de praktijk betekent dit toenemende complexiteit en werkdruk. Door de CO₂-uitstoot op de digitale vrachtbrief te vermelden, voldoet u aan toekomstige rapportagevereisten EN verkrijgt u snel en goed inzicht in uw verbruik om verder te verduurzamen.