Aanzienlijke besparingen
Om de Nederlandse logistiek concurrerend en duurzaam te houden, moeten we schaarse middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. Veel capaciteit van voertuigen, mensen, infra en ruimte gaat echter verloren door afspraken in de keten. “Bedrijven die hun logistieke efficiëntie op zendingsniveau analyseren, reduceren hun uitstoot, kilometers én kosten aanzienlijk”, aldus programmamanager Guido de Wit in een eerder artikel, waarin hij toelichting geeft op het programma. Om hier meer grip op te krijgen, worden de bedrijven die deelnemen in de communities ondersteund om hun logistieke efficiëntie te analyseren en verlies nauwkeurig te identificeren. Dat geeft handvatten om samenwerkingen te bespreken en te optimaliseren. De inzichten die hier worden opgedaan, helpen in de toekomst ook andere bedrijven om hun efficiency te vergroten.
Van de Kamp Transport
Een van de communityleden is Van de Kamp Transport, een breed georiënteerde logistieke dienstverlener. “We zijn vooral groot geworden door klein te blijven”, stelt directielid Hans-Jürgen van de Kamp. “We kiezen bewust voor dit formaat en willen niet groter worden. Op deze manier blijven de lijnen kort.
Waar ik trots op ben, is hoe wij met onze mensen omgaan. Het voelt bijna als familie en het verloop is dan ook laag. Onze medewerkers hebben binding met het bedrijf. We doen het echt samen. Als directielid staan we op hetzelfde level als ons personeel. Als het nodig is, steken we onze handen uit de mouwen en werken we mee. We zijn aanpakkers.”
Kansen en oplossingen zoeken
Op de vraag waarom Van de Kamp meedoet met de community Logistieke Efficiëntie antwoordt Hans-Jürgen: “Als we als bedrijf toekomst willen hebben, dan moeten we vooruitdenken en stappen zetten. En dan heb ik het niet over drie maanden vooruitdenken, maar over drie jaar. Dat ontbreekt er nogal eens aan in het mkb. We kunnen wel zeuren over het feit dat we uitstoot moeten reduceren, maar er liggen ook gewoon kansen. Die wil ik zoeken. Net als oplossingen. Ik wil vernieuwend zijn. Meedenken met de klant. Zo creëer je een band en dat vind ik mooi.”
Kennis delen
“Vanwege de kleine marges in de transportsector is er weinig saamhorigheid”, ervaart Hans-Jürgen. “Veel mensen zijn bang dat ze je een klant toeschuiven als ze hun kennis met je delen. Terwijl je juist door kennis te delen makkelijker oplossingen vindt om te verduurzamen.
Dat vind ik dan ook het belangrijkste voordeel van een community. Je bent met een aantal mensen bezig die dezelfde richting op willen, waardoor je niet in je eentje als een soort Calimero ronddwaalt. In je eentje loop je op een gegeven moment tegen een muur. Het stopt ergens. Samen sta je sterker en kom je verder.”
Aantoonbaar besparen
“Bedrijven als Amazon denken niet in termen van bulk en volle vrachtwagens, maar van zendingen. Dat is killing. Voor de planning en de kosten, maar al helemaal voor het milieu en de duurzaamheid. Het probleem blijft vooralsnog dat de eindafnemer bepaalt wanneer je mag komen. Dat wordt steeds lastiger. We moeten ze ervan zien te overtuigen dat we door meerdere zendingen te combineren we nog maar één wagen nodig hebben, in plaats van zes of zeven. En dat dat zorgt voor minder transportbewegingen, minder schade en minder tijdverlies. En dus ook voor een besparing in kosten en CO2. Als we dat door deelname aan de community met cijfers kunnen aantonen, dan hoop ik dat ze inzien dat het anders moet.”
Over de communities
De zes communities gingen in mei 2024 van start en worden in opdracht van Topsector Logistiek begeleidt door Laura van Hal, lead consultant bij Buck Consultants International en Orvo Pels, consultant bij UC Group. Dit traject loopt tot eind 2024. Lees hier meer over de communities.
Meepraten of meedoen?
Wil jij met je bedrijf meedoen met een van de communities die zich bezighouden met Logistieke efficiëntie? Neem dan contact op met Chris Beezemer.