Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Vijf factoren die de Load Performance Indicator beïnvloeden

Aanmelden voor

Vijf factoren die de Load Performance Indicator beïnvloeden

Van beladingsgraad naar LPI

Binnen transport en logistiek is het heel gangbaar om de efficiëntie van transport uit te drukken in een beladingsgraad, maar die laat de vele verschillende soorten voertuigen, beladingseenheden en gewichten buiten beschouwing. Om echt tot een goed inzicht te komen, heb je een indicator nodig die al deze elementen meeneemt. Die is er nu: de LPI.

Inzicht in efficiency laadvermogen

Chris Beezemer, projectmanager bij Topsector Logistiek was betrokken bij de ontwikkeling ervan: “De LPI geeft echt inzicht in hoe efficiënt het laadvermogen is ingezet, waardoor deze gericht kan worden verbeterd. Dat zorgt voor vollere voertuigen tijdens de hele rit, minder lege kilometers en dus ook tot minder kosten en CO2-uitstoot. Dat laatste is natuurlijk ook gunstig in het kader van de CSRD.” Districon begeleidde transportbedrijven Cornelissen en Van der Wal in opdracht van de Topsector om de LPI te testen en te onderzoeken welke factoren bepalend zijn voor de LPI en in hoeverre dit cijfermatig kon worden onderbouwd.

Negen miljoen kilometers

Om tot een betrouwbare cijfermatige onderbouwing van deze factoren te komen, brachten de twee logistieke dienstverleners gezamenlijk de ruim negen miljoen kilometers in kaart die hun meer dan 250 diverse vrachtwagens reden. Ze onderzochten negen factoren die een mogelijk verband hadden met de LPI en concludeerden uiteindelijk dat vijf daarvan daadwerkelijk impact hebben.

Vijf factoren die LPI beïnvloeden

Jan Vieveen, projectleider bij Van der Wal: “De eerste factor die van invloed is, is het tijdvenster. Zoals te verwachten, verhogen ruimere tijdvensters de LPI. Als je een tijdvenster met zes uur verruimt, neemt de LPI met 20% toe. Ook een orderdoorlooptijd die vijf dagen langer wordt, verhoogt de LPI met 20%. Daarnaast heeft de ordergrootte gevolgen: bij een toename van 20% neemt de LPI met 10% toe. Bij regelmatige orders neemt de LPI daarentegen af, omdat er minder sprake is van flexibiliteit in de planning. Dat leidt tot een 15% lagere LPI. En ook als ten minste de helft van de stops actiegedreven zijn, neemt de LPI neemt met 17% af.”

Input voor commerciële gesprekken

“De meeste oorzaken van een lagere LPI had ik wel voorzien, maar dat een actiegedreven inzet tot een lagere LPI leidt, had ik niet verwacht”, aldus Leo Rouw, manager ICT bij Cornelissen. “Normaal leidt dat namelijk tot een hogere bezettingsgraad.” Jan beaamt dat de meeste factoren eigenlijk voor de hand liggen, maar: “Het is fijn dat een onafhankelijke partij de data heeft geanalyseerd en tot deze bevindingen komt. Dat kan je meenemen in commerciële gesprekken.”

Samenwerking noodzakelijk

“Opdrachtgevers hebben veel invloed op de factoren”, aldus Leo. “Zij hebben een verantwoordelijkheid om samen met de vervoerders te onderzoeken of de factoren zo kunnen worden ingericht dat dit ten goede komt aan de LPI. Samenwerking tussen opdrachtgevers, vervoerders en andere betrokken in de keten is echt noodzakelijk. De LPI biedt handvatten om het gesprek aan te gaan en zo gezamenlijk de efficiëntie te verbeteren. Dat zorgt ervoor dat we de inzet van chauffeurs en magazijnmedewerkers beter benutten, een beter rendement behalen én minder impact maken op het milieu. Dat is ook belangrijk om aan de CSRD-verplichting te voldoen.”

Stapsgewijs verbeteren

Door verschillende transportkarakteristieken hebben de verschillende factoren niet altijd dezelfde impact. Leo: “Evalueer daarom regelmatig de LPI-prestatie en leidt aan de hand daarvan af welke elementen de LPI specifiek beïnvloeden. Zo kan je stapsgewijs je LPI en je efficiency verbeteren.
Wat ook mooi is: als je eenmaal zicht hebt op je LPI, dan kan je ook benchmarken. Het is altijd goed om te zien hoe je het doet ten opzichte van anderen. Daar kan je ook weer van leren. Let daarbij overigens wel op met welke partijen je je dienstverlening vergelijkt: LZV’s leiden tot andere resultaten dan trailers.”

Intrinsieke motivatie

De belangrijkste conclusie die uit de resultaten van deze onderzoeken bij Cornelissen en Van der Wal af te leiden valt is wel dat samenwerking tussen verladers en vervoerders een must is om de LPI te verlagen. Tegelijkertijd ligt daar de uitdaging. “Er spelen tegenstrijdige doelstellingen binnen de supply chain”, stelt Leo. “Om de LPI daadwerkelijk te verlagen, is echt een gezamenlijke intrinsieke motivatie nodig.”

Meer weten over de LPI? Meld je aan voor het event ‘Laadcapaciteit maximaal benutten: aan de slag met de LPI’

Ben jij een ververvoerder of verlader en zie jij dat het mogelijk is om vrachtwagens beter beladen te laten rijden en lege kilometers terug te dringen? En lukt het niet om alle stakeholders hiervoor in beweging te krijgen? Meld je aan voor dit evenement! Op woensdag 2 juli (14:00 – 16:30 uur) laten we zien hoe de Lading Performance Indicator (LPI) niet alleen de bezetting van jouw voertuigen optimaliseert, maar ook de samenwerking in de keten versterkt.

Heb je gerichte vragen over de LPI? Neem dan contact op met Chris Beezemer: Chris.Beezemer@TopsectorLogistiek.nl.