Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Van inspiratie naar impact: terugblik Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek

Aanmelden voor

Van inspiratie naar impact: terugblik Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek

Van inspiratie naar impact: terugblik Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek

Op 4 juli jl. organiseerden Topsector Logistiek en TKI Dinalog het event ‘Van inspiratie naar impact – Mobiele werktuigen en bouwlogistiek’ in de Jaarbeurs in Utrecht. Met het event markeerden we het einde van het programma Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek 2022-2024: een programma dat zich richtte op de uitstootreductie in de bouw. Er werd teruggeblikt op behaalde resultaten, geleerde lessen én vooruitgekeken naar het vervolgprogramma.

16 juli 2024

Leestijd ± 4 minuten

Opschalen en toepassen

Uitstootreductie leeft binnen de bouwwereld, stelde Rob van Wingerden, CEO bij Strukton en voorzitter van de stuurgroep Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek (MWB) van de Topsector Logistiek bij de start van het event ‘Van inspiratie naar impact‘. “We staan voor een grote en complexe verduurzamingsopgave, die zorgt voor grote uitdagingen, maar ons ook grote kansen biedt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het ook geld oplevert.


Het programma MWB bestond uit drie pijlers: het emissiemeetprogramma, drie Living Labs met verschillende thema’s en de ontwikkeling van de Emissievoorspeller; een calculator waarmee bedrijven al in een vroeg stadium inzicht krijgen in de uitstoot van hun project en de stikstofruimte op een specifieke locatie. “Bij al deze activiteiten is intensief samengewerkt met bedrijfsleven, kennisinstituten, overheden en brancheorganisaties. Dat is ook nodig om tot een optimaal resultaat te komen”, aldus Rob. “Uitstootreductie gaat niet meer weg, dus is het essentieel hier een gepaste positie in te vinden. Als je het nu oppakt, doe je er ongelooflijk veel voordeel mee.

Alle opgedane kennis uit het programma MWB wordt meegenomen naar het vervolgprogramma, dat tot 2026 doorloopt. Rob: “De vraag blijft: hoe zorgen we dat data informatie wordt en kan worden verspreid, bijvoorbeeld in de vorm van webinars, trainingen en tools? Opschaling en praktische toepasbaarheid, zodat ook andere bedrijven de opgedane kennis en tools kunnen toepassen en gebruiken, zodat we gezamenlijk de duurzaamheidsdoelen in de bouw realiseren. Daar doen we dit voor.

Verbeterpotentieel en uitdagingen

Aansluitend is het woord aan Willemijn Visscher, programmamanager Mobiliteit bij Bouwend Nederland: “De maatschappelijke opgaven van bouwend Nederland zijn groot: we moeten heel veel nieuwe woningen bouwen én bestaande woningen verduurzamen. Daarnaast willen we onze infrastructuur op peil houden. Het is onvermijdelijk dat we in de toekomst emissieloos bouwen. Binnen deze maatschappelijke opgaven herkennen we drie transities: duurzaamheid, technologie en het arbeidstekort. Deze drie transities zijn zo groot, dat we ze alleen gezamenlijk kunnen oppakken. Kennisinstituten, bedrijfsleven en overheid moeten de handen ineen slaan.


Willemijn ziet zeker verbeterpotentieel op het vlak van bouwlogistiek, bijvoorbeeld door afvalreductie, een betere beladingsgraad van vrachtwagens en de inzet van bouwhubs. Onzekerheden en uitdagingen zijn er echter ook, zoals de uitbreiding van zero-emissiezones, de beperkte beschikbaarheid van zero-emissie materieel en de forse aanschafkosten ervan, die in sommige gevallen 55% hoger liggen dan die van fossiel materieel. “Toch adviseren wij bedrijven om koers te blijven houden richting Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) en te blijven investeren in bouwhubs, slimme logistiek en elektrificering of waterstof. Dat is toch de richting die we uiteindelijk op moeten. De omslag naar zero-emissie bouwen zal zeker niet zonder slag of stoot plaatsvinden, maar alle kleine stapjes helpen. Zet die stapjes alsjeblieft, want zo komen we tot permanente oplossingen en nieuwe businessmodellen,” sluit Willemijn haar verhaal af.

Impactsessies

Na een korte break schoven de deelnemers aan bij één van de vier impactsessies, waar zij in een half uur werden bijgepraat over de ervaringen en geleerde lessen uit de Living Labs. Het gaat daarbij om emissies meten en de ontwikkeling van de Emissievoorspeller, logistieke emissiedata in combinatie met de Supply-Chain Portal Bouwlogistiek (Heijmans en ICT Incore), bouwhubs en bouwlogistieke ‘control-towers’. Na iedere sessie schoven de deelnemers door, zodat ze twee uur later een hoop kennis rijker waren.

Postersessies

Tussen de bedrijven door waren er bovendien verschillende ‘postersessies’ waar deelnemers hun licht konden opsteken. Aan de hand van een compacte poster gingen ze met de betrokken partijen in gesprek over festivals als proeftuin voor zero-emissie bouwmaterieel, gebiedsgerichte aanpak bouwlogistiek in Katendrecht, de benodigde ‘future skills’ voor schone bouwlogistiek, de impact van bouwverkeer en fleet-management & monitoring. Aan het eind van de middag volgde een paneldiscussie, waar een aantal van de sessieleiders hun visie op stellingen deelde en reageerde op vragen en opmerkingen uit de zaal.


Startschot vervolgprogramma 2024-2026

Niels Sneek, programmamanager Bouwlogistiek bij TKI Dinalog, en Leon Simons, programmamanager Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek bij Topsector Logistiek, rondden de middag af. Niels: “We hebben de eerste stappen richting het verduurzamen van de bouwsector gezet en doen na ruim twee jaar een strik om het Kennis- & Innovatieprogramma. De kennis en ervaringen die we hier hebben opgedaan nemen we nu mee naar het Kennis-, Opschalings- en Praktijkervaringsprogramma, KOP, dat eveneens onder Schoon en Emissieloos Bouwen valt.

Leon: “De komende tijd zullen we onder de noemer Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek 2024-2026 in vijf verschillende Living Labs verder onderzoeken en testen hoe we kunnen bijdragen aan een schone en emissieloze bouwketen, vanuit een integrale aanpak.

Aansluitend was het Alma Butter van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die met een druk op de knop het officiële startschot gaf voor het nieuwe programma.

Meer weten?

Op de website EACHbouwt.org zie je precies welke thema’s aan bod komen en wat de doelen zijn van het nieuwe programma. Bovendien worden op deze website alle kennis, tools en handleidingen gedeeld die bedrijven verder helpen. Ook aankondigen van bijvoorbeeld trainingen en webinars op dit vlak zijn hier te vinden.

Wil je meer weten of meedoen met een van de Living Labs? Neem dan contact op met Niels Veenman van Topsector Logistiek (niels.veenman@topsectorlogistiek.nl).


Meer foto’s