Monitoren met sensoren
Topsector Logistiek bracht bij een eerder project in het kader van Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) de meetgegevens van honderden machines op diverse bouwlocaties in kaart. “Nu gaan we nog een stap verder”, vertelt relatiebeheerder Richard Mulders in een eerder artikel. “We rusten mobiele werktuigen uit met diverse sensoren, zodat we continu alle activiteiten kunnen monitoren, controleren en analyseren. Daarvoor zijn verschillende meetpartijen bij het onderzoek betrokken. De resultaten van die sensoren worden continu met elkaar vergeleken, om zo te achterhalen wat de onderlinge effecten precies zijn. Straks hebben we dan exacte cijfers over bijvoorbeeld brandstofverbruik, draaiuren, Adblue en uitstoot. TNO zal de uiteindelijke data en meetresultaten valideren, waardoor in de toekomst bewuste keuzes gemaakt kunnen worden over de inzet van mobiele werktuigen, gebaseerd op de werkelijke uitstoot.”
Van de Heuvel is een van de deelnemers aan dit project. Marco Bervoets, manager bureau ondersteuning, licht de deelname toe.
“We willen inzichtelijk hebben wat de uitstoot is, hoe we die zo goed mogelijk in beeld kunnen krijgen en hoe we de metingen zo goed mogelijk kunnen managen en rapporteren”
Wat was voor jullie de aanleiding om deel te nemen aan dit project?
“Wij werken in de infra van boven- en ondergrondse leidingen en vinden het heel belangrijk om te verduurzamen. Dat is deels vanuit intrinsieke motivatie, omdat we zelf vinden dat we het duurzamer moet doen, maar ook omdat er vanuit opdrachtgevers en in contracten op wordt gestuurd. Het is dus van belang dat wij daarin meegaan. Dat we projecten steeds duurzamer maken en ook inzichtelijk maken wat er is verduurzaamd en hoeveel minder er is uitgestoten. We willen inzichtelijk hebben wat de uitstoot is, hoe we die zo goed mogelijk in beeld kunnen krijgen en hoe we de metingen zo goed mogelijk kunnen managen en rapporteren.”
Welke machines worden gemonitord?
“We zijn onder andere graafmachines, aggregaten, loaders en lierwagens van sensoren aan het voorzien om ze te monitoren. Zo krijgen we inzicht in de uitstoot van heel divers materieel. We hebben ook veel elektrisch materieel: dat brengen we ook in beeld. Zo maken we zichtbaar wat er is bespaard als een werk deels of volledig duurzaam is uitgevoerd.”
Waarom is het voor jullie belangrijk om te monitoren?
“Tot op heden baseerden we ons voor de uitstoot op data die de fabrikant aanleverde. Op aannames. Maar zeker bij oudere machines is die informatie beperkt of zelfs helemaal niet beschikbaar. Niemand wist echt wat het verbruik of de uitstoot was.
We willen echt goed inzicht in de uitstoot krijgen, zowel voor onze opdrachtgevers als onszelf. Zo kunnen we verantwoording afleggen als opdrachtgevers voorwaarden hebben gesteld op dit vlak en bijvoorbeeld nagaan of we onder de gestelde waardes zijn gebleven. En als we weten wat bepaalde machines precies doen, kunnen we vooraf sturen en voldoen aan de voorwaarden die voor bepaalde locaties gelden. Meten is weten, dus als je iets meet, kan je dat verantwoorden. Of je kan op basis daarvan bijsturen.”
Meedoen?
Wil jij met je bedrijf meedoen aan ‘Meten aan de pijp’ of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met de Topsector Logistiek via info@topsectorlogistiek.nl