Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Synchromodaliteit ervaren met een logistieke serious game

Aanmelden voor

Synchromodaliteit ervaren met een logistieke serious game

Synchromodaliteit ervaren met een logistieke serious game

17 augustus 2015

Leestijd ± 3 minuten

Synchromodaal transport betekent meer flexibiliteit in de logistieke sector. Het werk van de operationeel planner en de salesmanager wordt er echter wel complexer door. Om inzicht te krijgen in de veranderingen heeft TNO samen met ECT, EGS en Danser een serious game ontwikkeld, waarmee de speler ervaart hoe synchromodaal plannen werkt.  Gaming sessies hebben laten zien dat dit inzicht zo op een effectieve en leuke manier wordt verkregen.

De transportsector streeft continu naar lagere kosten, betrouwbaarder levertijden en lagere milieubelasting. Deze doelen zijn vaak lastig te bereiken door beperkingen van de verlader, zoals een voorgeschreven route of speciale vervoersvoorwaarden, of bij de vervoerder, zoals beschikbare capaciteit of dienstregeling. Synchromodaliteit wordt gezien als een van de oplossingsrichtingen om hier verdere stappen te zetten. Synchromodaliteit verwijst naar het flexibel inzetten van meerdere modaliteiten (vrachtwagen, trein en schip), gebruik van meerdere routes en verschillende tijdstippen bij het plannen van een transport naar een bepaalde bestemming, waarbij dynamisch kan worden ingespeeld op veranderende omstandigheden. Om de potentiële voordelen van synchromodaliteit te bereiken is echter  een mind shift nodig bij management, klanten, salesmedewerkers en planners.

Met een TKI-toeslag van de topsector logistiek hebben TNO, ECT, EGS en Danser een serious game ontwikkeld waarmee kan worden ervaren welke veranderingen synchromodaliteit met zich mee brengt. Deze game, SynchroMania genaamd, maakt het mogelijk voor medewerkers in het logistieke planningsproces (operationele planners, salesmedewerkers, enz.) om te ervaren hoe synchromodaal plannen werkt en welke keuzes daarbij moeten worden gemaakt. Het spel laat zien welke operationele en financiële voordelen worden verkregen als het aantal beperkingen van een order wordt verminderd, en welke samenwerking tussen planners, sales en klanten hiervoor nodig is.

Hoe werkt het?

Als speler van SynchroMania stap je in de schoenen van een planner die belast is met het optimaal inplannen van orders die worden geplaatst door drie veeleisende klanten. Deze klanten moeten tevreden worden gesteld, maar ook dienen transportkosten en milieubelasting te worden geminimaliseerd. Geen eenvoudige taak!

Je moet in een beperkte tijd de orders aan een route en modaliteit toewijzen, waarbij je voldoet aan de specifieke eisen van de klant. In drie rondes wordt de hoeveelheid vrijheidsgraden geleidelijk vergroot, waardoor er meer regelruimte ontstaat voor de planner. Actiekaarten kunnen worden gekocht om de mate van flexibiliteit aan de vraag of aanbodzijde te vergroten.

Aan het eind van elke ronde worden de prestaties van de spelers geëvalueerd: gemaakte transportkosten, uitgestoten emissie en klanttevredenheid. De scores worden onderling vergeleken en de gekozen tactieken kunnen worden besproken. Op basis van de inzichten die hierdoor worden verkregen passen de spelers hun tactiek in de volgende ronde aan.

Resultaten

SynchroMania is bedoeld om planners en salesmedewerkers inzicht te geven in de nieuwe manier van werken die nodig is om synchromodaliteit succesvol te maken. Gaming sessies met medewerkers van ECT, EGS en Danser hebben laten zien dat dit inzicht op deze wijze op een leerzame en leuke manier kan worden verkregen. Deelnemers geven aan meer begrip te hebben gekregen van synchromodaliteit. De game is inmiddels ook gespeeld op een aantal logistieke events en door studenten op universiteiten en hogescholen.

Bron: TNO