Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Startschot versnelling digitalisering logistieke ketens

Aanmelden voor

Startschot versnelling digitalisering logistieke ketens

Startschot versnelling digitalisering logistieke ketens

Tijdens de ICT & Logistiek beurs in Utrecht is op 8 november het officiële startschot gegeven voor de aanpak van de versnelling van de digitalisering in de logistieke ketens. Met het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) zetten overheid én bedrijfsleven samen de schouders onder toekomstbestendige logistieke ketens waarbij digitaal samenwerken de hoofdrol speelt.

08 november 2022

Leestijd ± 2 minuten

Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was Ruth Clabbers (Directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme zaken) aanwezig bij de lancering. De noodzaak om stappen te maken met digitalisering zijn volgens haar glashelder: “We kunnen niet langer varen op onze gunstige geografische ligging en onze uitstekende fysieke achterlandinfrastructuur. Digitalisering is de komende jaren DE onderscheidende factor. Met het programma DIL geven we gezamenlijk invulling aan de broodnodige digitalisering en zorgen we ervoor dat onze logistieke ketens hun positie in de wereldtop kunnen behouden. Samen zorgen we voor efficiëntere en duurzamere logistiek.”

Slim samenwerken door het delen van data

In de basis gaat het om efficiënt samenwerken in de hele logistieke keten. Om veilig en beheersbaar data te delen, is er een nieuwe manier van werken nodig. Je wilt als bedrijf zelf over de data gaan die je deelt en weten dat het veilig en foutloos is. Met een centraal platform gaat dat niet, hier geef je de data weg. Om de gewenste nieuwe manier van werken te ondersteunen, is er een digitale infrastructuur in de maak waarbij je decentraal data kunt delen: de Basis Data Infrastructuur (BDI).

Met de komst van een BDI werken alle partijen in de logistieke keten efficiënt samen. In ‘Living labs’, een soort proeftuinen, gaan Nederlandse bedrijven nu al aan de slag met de uitwerking hiervan in de praktijk.

Ondersteuning voor mkb-bedrijven bij digitalisering

Een belangrijk onderdeel van het DIL programma is het bieden van ondersteuning aan mkb-bedrijven die verder willen met digitalisering om klaar te zijn voor wat in de toekomst nodig is om mee te blijven doen: nationaal, maar ook internationaal. Zo’n 69 procent van het Nederlandse mkb-bedrijfsleven is echter nog niet klaar om volledige digitaal samen te werken.

Via www.logistiekdigitaal.nl kunnen bedrijven een eerste scan uitvoeren om hun niveau en behoefte te peilen. Ook is hier al een aanbod te vinden met diverse initiatieven die helpen bij het digitaliseren van logistieke processen. 

Over het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)

DIL is een programma waarbij overheid en bedrijfsleven samen optrekken en wordt financieel ondersteund door een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TLN, douane en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven werken samen aan de uitvoering. Het DIL programma realiseert een versnelling van de ontwikkeling van een decentrale basis data infrastructuur en helpt ondernemers stappen te maken naar data-gedreven werken. Connekt treedt op als programmabureau en coördineert de uitvoering.