Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Smart data mining agents helpen mkb bij datagedreven beslissingen

Aanmelden voor

Smart data mining agents helpen mkb bij datagedreven beslissingen

Smart data mining agents helpen mkb bij datagedreven beslissingen

22 oktober 2020

Leestijd ± 2 minuten

De afgelopen 2 jaar is onderzoek gedaan naar gebruik van smart data mining agents in logistieke processen: hoe kunnen grote hoeveelheden data met behulp van ‘intelligence amplification’ verwerkt worden met minimale inzet van de gebruiker? Dit heeft geleid tot nieuwe kennis en inzichten en praktische softwaretoepassingen voor mkb-bedrijven. Onlangs is de publieke eindrapportage van dit onderzoek gepubliceerd.

Concurrentiepositie mkb versterken

Het onderzoeksproject Autonomous Logistics Miners for Small & Medium-sized Businesses draagt bij aan het versterken van de concurrentiepositie van het mkb. Smart data mining agents helpen mkb-bedrijven snel te reageren op disrupties in logistieke processen, zoals vertragingen en veranderende trends in vraag en aanbod. Daarnaast bieden ze inzicht in prestaties en efficiëntie. Intelligence amplification is een concept om de samenwerking tussen de mens en computer te optimaliseren door gericht gebruik te maken van zowel menselijke- als kunstmatige intelligentie. Op deze manier worden professionals geholpen om datagedreven beslissingen te nemen en routinetaken te automatiseren.

Samenwerking bedrijven en kennisinstellingen

Dit onderzoek is uitgevoerd binnen de Topsector Logistiek op basis van de TKI Toeslag Call. De Universiteit Twente heeft als projectleider samen met Albert Heijn, CAPE Groep, DeltaGo en Kien Logistics Management het project uitgevoerd. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in 4 wetenschappelijke artikelen en gepresenteerd tijdens internationale conferenties en workshops. In nauwe samenwerking met consortium partners zijn er 4 studenten binnen het onderzoeksproject afgestudeerd en bachelor- en mastertheses gepubliceerd.

Ontwikkelde prototypes

CAPE Groep heeft als implementatiepartner de onderzoeksresultaten gevaloriseerd in bestaande en nieuwe softwaretoepassingen. Er zijn prototypes ontwikkeld voor een auto-mapper en canonical logistics datamodel in het eMagiz integratieplatform. Daarnaast heeft CAPE Groep software agents ontwikkeld voor web scraping toepassingen, data analytics en machine learning.

Binnen de context van Albert Heijn en Kien Logistics Management zijn smart data mining agents ontwikkeld, in de praktijk getest en in gebruik genomen. Albert Heijn heeft samen met masterstudenten prototypes ontwikkeld voor de validatie van masterdata en het slotting proces. Kien Logistics Management heeft samen met CAPE Groep en bachelor- en masterstudenten prototypes ontwikkeld om logistieke statusinformatie van websites en portals van rederijen te verzamelen. Deze data is vervolgens gebruikt om prestaties van rederijen te visualiseren in een KPI-dashboard, klanten en ontvangers te notificeren en aankomsttijden te voorspellen bij het boeken van nieuwe containertransportorders.

Tools

Samen met DeltaGo heeft de PDEng onderzoeker een instrument voor gestructureerde analyse van functies en een canvas voor het conceptualiseren van smart data mining agents ontwikkeld. Deze tools zijn gevalideerd bij de projectpartners en breder door middel van workshops met professionals uit de logistieke sector.

Bekijk de publieke rapportage.