Meer transparantie en een efficiëntere informatie-uitwisseling in de logistieke keten. Het zijn belangrijke randvoorwaarden om Nederland een voorsprong te geven in het continentaal (weg)transport en ons te profileren als gateway to Europe.
Het project Papierloos Transport is onderdeel van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP). Het houdt in dat we in de logistieke sector gaan werken met standaard elektronische transportopdrachten, vrachtbrieven en facturen. Iedereen beschikt dan over complete, tijdige en juiste informatie, die bovendien maar één keer hoeft te worden aangeleverd. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft het project opgepakt. Begin oktober 2013 heeft TNO de opdracht gekregen om een standaard voor en door de sector te ontwikkelen.
Verbinden en versnellen
Het digitaliseren van informatiestromen en het gebruik van nieuwe technologie, zoals apps en cloud computing, is in een stroomversnelling gekomen. Ook in de logistieke sector lopen al verschillende initiatieven. Een voorbeeld is Trans Follow, een project van Beurtvaartadres. In dit project wordt gewerkt aan een standaard elektronische vrachtbrief, waarmee alle partijen – afzenders, vervoerders, logistiek dienstverleners en geadresseerden – met één uniforme interface een vrachtbrief kunnen inbrengen, uitwisselen en ondertekenen.
De Topsector Logistiek wil met het project Papierloos transport de lopende initiatieven in de sector met elkaar verbinden, ontwikkelingen versnellen en alle bedrijven in de sector, van groot naar klein, de mogelijkheid geven mee te doen. Pilotprojecten met logistieke partijen en ICT-leveranciers zullen aantonen dat het mogelijk is werkbare standaarden, functionaliteiten en koppelingen te realiseren tussen verschillende systemen, die later sectorbreed kunnen worden toegepast.
Solide basis
Het vaststellen van een uniforme standaard voor de sector is een complex en tijdrovend proces, waarbij veel partijen betrokken zijn. Een open standaard die volledig dekkend is voor alle activiteiten en processen in de logistiek is vooralsnog niet realistisch. Wel moeten de pilots onder regie van TLN en TNO een solide basis opleveren voor een werkbare standaard die stapsgewijs verder kan worden ontwikkeld. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer efficiency, minder administratieve lasten en een verbetering van de datakwaliteit in de sector. Daar zal ieder logistiek bedrijf baat bij hebben. Het resultaat: een sterker logistiek Nederland.