Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Nieuwe ondertekenaars Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

Aanmelden voor

Nieuwe ondertekenaars Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

Nieuwe ondertekenaars Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

22 oktober 2015

Leestijd ± 4 minuten

Eind 2014 tekenden 54 partijen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES). Op 20 oktober, de eerste dag van BedrijfsautoRAI, was het de beurt aan 18 nieuwe partijen die zich gaan inzetten voor emissievrije steden in 2025. Het uiteindelijke doel van Green Deal ZES is om schadelijke emissies (CO2 , NOx, fijnstof) en geluid als gevolg van stadslogistiek te reduceren tot nul. Bij het programma Green Deal ZES hebben zich inmiddels meer dan 70 partijen aangesloten en plannen voor het starten van nieuwe Living Labs zijn er alweer volop. Tijdens de BedrijfsautoRAIworden zowel op de Green Deal ZES stand als op de stands van de ondertekenaars voorbeelden gegeven van nieuwe oplossingen binnen de combinatie van logistiek, regelgeving, voertuigen en gedrag.

Samen op weg naar emissievrije steden in 2025

De Green Deal Zero Emission Stadslogistiek draait vooral om samenwerking. Samenwerking tussen logistieke bedrijven en overheden, kennisinstellingen en producenten. Gezamenlijk zetten zij zich in om Living Labs (regionale pilots) ten behoeve van emissievrije stadslogistiek op te zetten, uit te voeren, te monitoren en te evalueren. De Rijksoverheid en ondernemings-, branche en belangenorganisaties als BOVAG, EVO, TLN, Rai Vereniging, Connekt en Natuur & Milieu, assisteren de Green Deal ZES

partijen in hun activiteiten. De Topsector Logistiek ondersteunt de Green Deal met de ontwikkeling van innovatieve logistieke concepten.

Regionaal uitproberen en opschalen met het oog op 2025

In de samenwerking met de betrokken partijen wordt er middels Living Labs gestreefd naar werkbare operationele oplossingen voor het verduurzamen van de stadslogistiek. Living Labs kunnen vernieuwende inzichten opleveren over de reductie van emissies en bijdragen aan het realiseren van Zero Emission Stadslogistiek in 2025. Alles richt zich hierbij op het ontwikkelen van nieuwe oplossingen binnen de combinatie van logistiek, regelgeving, voertuigen en gedrag. Denk hierbij aan nieuwe voertuigtechnologie, de benutting en belading van vrachtauto’s en het starten van innovatieve logistieke trajecten. Maar ook aan het vinden van oplossingen voor belemmeringen op het terrein van wet- en regelgeving en het bevorderen en realiseren van aanpassingen van voorschriften.

Pioniers op het gebied van duurzame stadslogistiek

De nieuwe ondertekenaars vormen samen met de huidige Green Deal ZES partners de pioniers op het gebied van stadslogistiek. Veel van hen zijn nu al actief in de Living Labs om tegen 2025 de beoogde doelen te kunnen realiseren. Zo experimenteren de bedrijven 2W logistiek, Sligro en Nomad Power in verschillende steden met oplaad- en parkeerplekken voor voertuigen met een elektrische koeling. De gemeente Tilburg zet in op schone stadslogistiek, o.a. door het stimuleren van bevoorrading van supermarktketens in de vroege ochtend met stille en schone voertuigen zoals die van Simon Loos. Bubble Post bezorgt zero-emissie gekoelde en droge goederen met een focus op de last-mile. Emoss produceert elektrische aandrijfsystemen voor stadsdistributie en personenvervoer, voor zowel de nationale als de internationale markt. E-Trucks bouwt elektrische en waterstofvoertuigen voor de stadslogistiek. DHL zet in op schone belevering per “cubicycle” en zet waar nodig in op elektrische bestelauto’s. De vervoerders Stad Alkmaar Logistiek en Peeters Vervoercentrale zijn als koplopers al jaren actief in schoon vervoer en onderstrepen dat nog eens met hun toetreding. Sprekend voorbeeld voor het beleid van de gemeente Amsterdam is de primeur om alle verhuizingen elektrisch uit te laten voeren. De verhuizers Apollo, Deudekom en Aad de Wit, die elk met elektrische voertuigen rijden, hebben hun krachten gebundeld en verzorgen voor de gemeente alle verhuizingen. Wierda Bedrijfswagens zorgt voor een elektrisch opbouw van opleggers en maakt hiermee stil en schoon vervoeren mogelijk. En de gemeenten Haarlem en Den Haag gaan ook aan de slag om slim en schoon vervoer te stimuleren.

Richting geven aan de toekomst van stadslogistiek

Het ondertekenen van de Green Deal ZES kan voor de deelnemende partijen een aantal belangrijke voordelen opleveren. Zo kunnen partijen in de Green Deal ZES meedenken en actief meewerken aan de praktische invulling van de toekomst van stedelijke logistiek. Met de Living Labs biedt Green Deal ZES een podium om nieuwe oplossingen binnen de combinatie van logistiek, regelgeving en voertuigen te ontwikkelen. Innovaties kunnen in de praktijk worden toegepast en geslaagde projecten kunnen vervolgens worden opgeschaald. Ook kunnen deelnemers via Green Deal met meer dan 70 andere partijen in contact komen en er is er volop mogelijkheid om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Deelnemers van de Green Deal ZES hiermee zelf richting geven aan het creëren van een route naar emissievrije stadslogistiek. En via het Green Deal netwerk kunnen logistieke oplossingen in de spotlights gezet worden, zowel nationaal als internationaal. Vanuit het buitenland is er serieuze belangstelling voor de opzet van de Green Deal ZES en de ontwikkelingen in de Living Labs.