Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Monitor Internationale Handel en Logistiek maart 2023: Wereldhandel verbeterd met meer aandacht voor verduurzaming

Aanmelden voor

Monitor Internationale Handel en Logistiek maart 2023: Wereldhandel verbeterd met meer aandacht voor verduurzaming

Zakendoen is wereldwijd weer wat gemakkelijker geworden. 27 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat de wereldhandel voor hun bedrijf moeilijker verloopt dan een jaar geleden. Vorige jaar lag dit percentage nog op ruim 60 procent mede door de oorlog in Oekraïne. De winstontwikkeling is eveneens verbeterd bij totaal 70 procent van de respondenten. Gevraagd naar de factoren die invloed hebben op het duurzaamheidsbeleid, geven de meeste bedrijven aan dat ze veelal intrinsiek gemotiveerd zijn om duurzamer te ondernemen (71 procent). Voor drie op de vijf bedrijven (60 procent) speelt de vraag vanuit klanten daarna een belangrijke rol.

Dit blijkt uit de Monitor Handel en Logistiek over maart van ondernemersvereniging evofenedex en Kredietverzekeraar Atradius.

Personeelstekorten (genoemd door 53 procent van de bedrijven) en het oplopen van personele kosten (42 procent) vormen nu de grootste verstoring van bedrijfsprocessen. Vooral het tekort aan chauffeurs valt op (32 procent). Logistieke verstoringen, gebrek aan grondstoffen en de hoge energieprijzen zakken wat naar onderen op de ladder van grootste problemen. 23 procent noemt daarbij een tekort aan verpakkingsmateriaal. Dat percentage lag afgelopen metingen rond de 10 procent.

“We zien in de cijfers vooral bevestiging van trends die we al eerder signaleerden. Er is sprake van een zekere mate van stabilisatie. Bedrijven krijgen hun inkomende goederenstroom steeds beter op orde en gaan voor groei weer meer op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Niet alleen prijsverhogingen moeten zorgen voor omzet groei. Je zou kunnen zeggen: Van defensief naar meer gematigd offensief ondanks de niet geringe uitdagingen”, aldus Bart Jan Koopman, algemeen directeur van evofenedex. “En dat kan zo maar eens hard nodig zijn. We zien namelijk wel dat de orderintake langzaam afzwakt, wat op een conjuncturele vertraging van de wereldeconomie zou kunnen duiden, al lijken we vooralsnog een recessie te ontlopen.”

Koopman ziet met genoegen dat steeds meer bedrijven structureel aan de gang gaan met duurzaamheidsbeleid. “Het is toch je license to operate. Goed om te zien dat zo veel respondenten dat doen vanuit intrinsieke motivatie en niet alleen omdat het moet vanwege wet en regelgeving. Die zullen er vast ook zijn, maar het op een positieve manier omarmen van IMVO principes, biedt ook veel kansen.”