Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

“Meer diversiteit is goed voor onze sector”

Aanmelden voor

“Meer diversiteit is goed voor onze sector”

“Meer diversiteit is goed voor onze sector”

In de serie Aandocken dockt Transport & Logistiek aan bij iemand in de sector. Hem of haar wordt gevraagd naar zijn drijfveren. Deze keer Annemarie Terpstra-Withag bij Combi Terminal Twente in Hengelo. “Graag zou ik meer diversiteit in onze sector willen, niet alleen meer vrouwen, maar ook meer verschillende achtergronden. Op dit moment werken er geen arbeidsmigranten bij CTT. We zien ze wel bij klanten van ons, omdat er simpelweg te weinig mensen uit Nederland zijn die het werk willen doen.”

29 februari 2024

Leestijd ± 4 minuten

Transport & Logistiek dockt aan bij: 
Wie: Annemarie Withag-Terpstra
Bedrijf: Combi Terminal Twente in Hengelo
Functie: Commercieel directeur

Hoe bent u in de sector terechtgekomen en wat vindt u daar (vanuit uw functie) leuk en uitdagend aan?

“Ik heb toerisme gestudeerd en bij reizen hoort uiteraard veel logistiek. Maar, via een groothandel in planten kwam ik terecht in de logistiek. Ik ben in 2005 bij CTT begonnen als rechterhand van de directeur, waarbij ik het reilen en zeilen van de logistiek me eigen heb kunnen en mogen maken. In 2014 heb ik de stap weten te maken naar commercieel directeur.

Logistiek is erg dynamisch. Er wordt veel oplossend vermogen gevraagd. Elke dag is anders. De ene dag geef ik ’s ochtends een rondleiding over onze terminal en een presentatie, en zit ik ’s middags met klanten om tafel om te overleggen hoe we het gezamenlijke proces kunnen verbeteren, of overleggen we over tarieven. De andere dag heb ik een sollicitant en ben ik met een schade bezig. Het werk is ontzettend divers. Dat vind ik ontzettend leuk! Als het nodig is of ergens hulp wordt gevraagd binnen ons bedrijf, spring ik zelf bij om te helpen. Of het nu is om de kerstgeschenken te versturen of om etiketten te plakken.

Continu zelf iets aanpakken, daar houd ik van. Zoals er zorg voor dragen dat we het proces samen met onze klant verbeteren, door bijvoorbeeld meer op kwaliteit en service te kunnen sturen en zo veel mogelijk elektronisch via API (application programming interface is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel, redactie) te werken. Wij zijn ons er terdege van bewust dat het digitaliseringsproces ontzettend belangrijk is; elke klant wil meer gegevens hebben. Wij zorgen ervoor dat we relevant blijven voor onze klanten door nu bijvoorbeeld in ons platform de locatie van de lading aan te kunnen geven met de juiste CSRD-gegevens over de CO2-uitstoot voor de klant. Of het nu gaat om betere voorzieningen voor ons personeel of om een betere afstemming met onze klanten, het blijft interessant om gezamenlijk te kijken hoe we het hele proces voor de BV Nederland kunnen verbeteren.

Verder ben ik zo’n zes jaar geleden betrokken geraakt bij de Topsector Logistiek. Hier krijg ik veel energie van! We zijn met veel mensen erg betrokken om Nederland op logistiek vlak te helpen en beter op de kaart te krijgen. Wij proberen met behulp van onderzoek zo veel mogelijk bedrijven te helpen en aan te jagen op de thema’s duurzaamheid, veerkracht en bestendigheid. Dit doen we door te werken in de vier stuurgroepen Stadslogistiek, Multimodale Corridors, Supply Chains en Bouwlogistiek en Mobiele Werktuigen. In concrete projecten bijvoorbeeld met Universiteit Twente en BigMile zijn 250 studenten bezig geweest met CO2-reductie bij bedrijven. Dit helpt bedrijven bij verduurzaming en helpt studenten om kennis te maken met de praktijk.”

Welke ontwikkelingen vindt u belangrijk?

“Wij vinden het belangrijk dat onze mensen met plezier naar het werk gaan, tevreden zijn en daarnaast trots zijn op hun werk. Je collega’s zie je vaker dan menigeen van je familieleden. Zelf verzorgen we enorm veel rondleidingen bij CTT, voor alle opleidingen van basisschool tot universiteit en alles wat ertussen in zit. Daarnaast zijn er veel andere groepen die we laten zien wat we doen. We proberen ervoor te zorgen dat mensen na gaan denken over hun eigen consumentengedrag en waar hun spullen vandaan komen. Is dit wel zo duurzaam. Een beter begin begint bij jezelf.”

Wat zou u willen veranderen in/aan de sector en waarom?

“Graag zou ik meer diversiteit in onze sector willen, niet alleen meer vrouwen, maar ook meer verschillende achtergronden. Mensen zijn anders, uit onderzoek is gebleken dat juist daarom teams beter werken en ook meer geld opleveren waar meer diversiteit is. Zelf zie ik dit bij ons bedrijf ook terug, vanuit andere achtergronden en invalshoeken denken we anders. Dit helpt om meerdere standpunten goed belicht te krijgen en leidt tot een beter resultaat. Nu zien we veel blanke mannen van 50+ die de beslissingen nemen. Het zou goed zijn voor iedereen als daar meer balans in zou komen.

Op dit moment werken er geen arbeidsmigranten bij CTT. We zien ze wel bij klanten van ons, omdat er simpelweg te weinig mensen uit Nederland zijn die het werk willen doen. Maar daar zien we ook prachtige andere innovatieve oplossingen, torenhoge machines/installaties en veel robots, zodat er minder mensen nodig zijn. Deze innovaties zullen in de toekomst alleen nog maar meer noodzakelijk zijn om Nederland als distributieland aantrekkelijk te houden.”

Wat is een hobby of leuke bezigheid buiten het werk?

“In de weekenden of ’s avonds speel ik graag spelletjes met mijn gezin. Het willen winnen en het beste er uit halen zie ik daar ook terug.”

Bron: Transport & Logistiek