Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Meer concurrentievoordeel Nederlandse AGF-keten dankzij e-certificaten

Aanmelden voor

Meer concurrentievoordeel Nederlandse AGF-keten dankzij e-certificaten

Meer concurrentievoordeel Nederlandse AGF-keten dankzij e-certificaten

03 december 2019

Leestijd ± 2 minuten

e-certificaat

Rob Zuidwijk, professor Global Supply Chains and Ports

Op 1 januari 2020 gaat het onderzoeksproject “Government Digitization to Enhance Agro-food Chains” van start. Dit project, ondersteund door de Topsector Logistiek, zet zich in om het concurrentievoordeel van de Nederlandse agrarische sector te vergroten door papieren certificaten te digitaliseren. Dankzij deze E-certificaten wil het projectleider en professor Rob Zuidwijk van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) zorgen voor een grotere efficiëntie van internationale toeleveringsketens.  

Bij een partij versproducten hoort een certificaat, waarop allerlei gegevens staan ingevuld. Deze gegevens hebben betrekking op bijvoorbeeld versheid, herkomst en veiligheid. Met dit ‘paspoort’ reist de partij van controlestation naar controlestation tot aan de eindbestemming. Papieren certificaten moeten plaats gaan maken voor E-certificaten, want dan kunnen gegevens worden gekoppeld, digitaal klaarstaan als de partij binnenkomt en worden gebruikt om van te leren. Een consortium van Nederlandse stakeholders gaat nu certificaten digitaliseren en een ‘serious game’ ontwikkelen om betrokkenen hier enthousiast over te maken.

Zwakke schakel
Papieren certificaten vormen volgens de RSM een zwakke schakel in internationale supply chains. Ze leiden immers tot inefficiënties en handelsbelemmeringen vanwege langere doorlooptijden, verminderde voorspelbaarheid, onbetrouwbare activiteiten en extra administratieve lasten. Deze effecten zijn vooral negatief voor bederfelijke waren. E-certificaten vereenvoudigen en versnellen processen gerelateerd aan certificering en verplichte documentatie, en maken zo een betere coördinatie van wereldwijde supply chains mogelijk.

E-certificering stelt ook MKB’s in staat te profiteren van de voordelen, waardoor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie wordt versterkt. Efficiëntie van de logistiek en het vermijden van voedselverspilling verhoogt de duurzaamheid en draagt ​​bij aan CO2-reductie.

Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit overheidsinstanties Nederlandse Douane en Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), naast industriepartners Total Produce BV, Wiskerke Onions BV, Eosta BV, Hoogwegt International BV, Jonker en Schut BV en Numidia BV. Kennispartners zijn Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek, ondersteund door SmartPort, Topsector Logistiek, LIOF, GroentenFruit Huis, Erasmus UPT BV en TripleOre BV.

Meer weten? Neem per mail contact op met Marianne Schouten via mschouten@rsm.nl.