Het Topteam Logistiek heeft sinds begin april een nieuwe samenstelling waarmee het aan de slag gaat met de actieagenda 2020-2023. Onder meer met Mariëlle van Spronsen, program manager corporate social responsibility bij PostNL. Zij was de afgelopen tijd al nauw betrokken bij de Topsector Logistiek als kwartiermaker ‘steden’. Nu is ze ook toegetreden tot het Topteam Logistiek.
In een interview met Nieuwsblad Transport licht ze toe wat haar verantwoordelijkheid wordt. Mariëlle gaat zich met name richten op ‘steden’. “Het gaat om twee punten: de energietransitie in stedelijke logistiek. Dat is de laad- en infrastructuur, alternatieve brandstoffen en voertuigen. Het andere punt is leefbare stad; dan gaat het meer over het inzetten van nieuwe logistieke concepten. Bijvoorbeeld om congestie in de stad te verminderen en andere manieren van transport te introduceren, zoals stadshubs. Het doel is te zorgen voor een leefbare stad”.
Nieuwe uitvoeringsprogramma biedt mooie kansen voor concrete stappen in verduurzaming
Mariëlle ziet het nieuwe uitvoeringsprogramma als een mooie kans om een volgende stap te maken met duurzame stadslogistiek.
“Binnen steden liggen al veel concepten als het gaat om het delen van transport, bijvoorbeeld via stadshubs. Daar is nu de opschaling belangrijk zodat meer mensen er gebruik van gaan maken. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van bewustwording. Voor ons logistieke partijen is het vanzelfsprekend dat we ermee bezig zijn. Maar als we binnen steden kijken, zit daar ook veel mkb zoals bakkerijen. Zij krijgen ook te maken met zero- emissie zones, maar denken ‘ik ben een bakker, geen logistiek bedrijf’. Zij hebben echter wel te maken met vervoersbewegingen binnen hun kring. Dus de kansen liggen nu in het meekrijgen van alle partijen die met dit dossier te maken hebben. We gaan hen helpen de volgende stap te maken richting verduurzaming”.
Juist nu doorzetten in duurzame stadslogistiek
In een interview met Logistiek.nl onderstreept Mariëlle nogmaals het belang van opschaling van duurzaamheid. “Nu moeten we aan de slag met opschaling, zeker op het punt van duurzaamheid”, benadrukt Van Spronsen; wel of geen coronacrisis. Ze pleit voor durf, voor een andere manier van werken en niet bang zijn voor veranderingen. “Kijk ook naar de kansen die er zijn.”
Er
is in haar ogen veel flexibiliteit bij mensen en bij bedrijven, juist nu de
omstandigheden enorm aan het veranderen zijn. Dat zal zich vertalen in
innovatiekracht binnen de logistieke sector, ook waar het gaat om duurzaamheid.
“In het bestaande programma is al heel veel onderzocht. Waar het nu om gaat, in
het uitvoeringsprogramma tot en met 2023, is dat we meer prioriteit gaan geven
en dat we zorgen voor opschaling om de grote ambitie die we hebben met
emissieloze en concurrerende logistiek ook echt te gaan realiseren.
Laten we gaan toepassen op wat al is ontwikkeld en laten we duidelijke en
haalbare doelen stellen. Bovendien hoop ik dat we veel meer partijen kunnen
laten aanhaken.”