Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Logistiek Nederland wint VerkehrsRundschau Image Award

Aanmelden voor

Logistiek Nederland wint VerkehrsRundschau Image Award

Logistiek Nederland wint VerkehrsRundschau Image Award

19 februari 2016

Leestijd ± 3 minuten

Nederland heeft de eerste prijs gewonnen als beste logistieke regio in de VerkehrsRundschau Markenstudie Image-Ranking. Dat is een marktonderzoek waarin de aantrekkelijkheid van de Duitsland omringende landen als vestigingsplaats voor logistieke activiteiten wordt bepaald. De eerste positie van Nederland is gebaseerd op een grote enquête onder logistieke beslissers in industrie en handel in Duitsland (verladers). Verkehrs Rundschau is een toonaangevende website en tijdschrift in Duitsland over Transport en Logistiek. Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector Logistiek, nam gisteravond tijdens het VerkehrsRundschau Gala in het Bayerischer Hof te München de prijs in ontvangst.

Veenman bedankt in München het Nederlandse bedrijven, de betrokken kennisinstellingen en de overheid voor hun inzet. “We hebben in die gouden driehoek binnen het topsectorenbeleid hard gewerkt aan kennisontwikkeling en innovaties die Nederland als ‘Gateway to Europe’ nóg aantrekkelijker maken. Ik ben erg trots op deze award. Het betekent erkenning van de gezamenlijke inspanningen binnen het Topsectorenbeleid om de aantrekkelijkheid van Nederland als logistieke vestigingsplaats verder te versterken. Nederland – net als Duitsland – staat al jaren aan de top in de World Bank Logistics Performance Index (LPI) en we verwachten ook dit jaar weer een hoge score. Deze VerkehrsRundschau verkiezing bevestigt dat beeld. Dat we zijn verkozen door onze Duitse buren – net als wij Logistieke alleskunners – maakt deze prijs extra bijzonder”, aldus Veenman tijdens de uitreiking.

Gerenommeerde marktonderzoekinstellingen analyseren regelmatig in opdracht van de VerkehrsRundschau de aantrekkelijkheid van Europese logistieke regio’s. In dat onderzoek worden ook prestaties van de grote logistieke dienstverleners in Duitsland beoordeeld in vijf categorieën: 1) stukgoed, 2) koeriersdiensten en expresse-vracht, 3) levensmiddelen en consumentenlogistiek, 4) industriële contractlogistiek en 5) luchtvracht en maritiem transport. De beste regio’s en bedrijven in elke categorie worden beloond met de Image Award. De landen die Nederland voorblijft in de categorie “vestigingsplaats voor logistieke activiteiten” zijn Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Polen, Zwitserland, België, Spanje, Tsjechië, Rusland, Hongarije, Turkije, Denemarken, Slowakije en Roemenië.

Ook uit onderzoek van Prologis, Europe’s Most Desirable Logistics Locations, uitgevoerd door Eyefortransport blijkt dat Nederland het goed doet als logistieke hotspot. Venlo is de meest aantrekkelijke vestigingslocatie van Europa, gevolgd door Rotterdam. Ook Tilburg-Waalwijk en Eindhoven scoren hoog.

Veenman eindigt zijn speech met een vooruitblik op twee belangrijke events. “Als teken van de sterke vriendschaps-, handels- en logistieke relatie tussen Nederland en Duitsland, brengt Nederland een bezoek aan Beieren van 12 tot en met 14 april waarin onder meer de logistieke sector centraal staat. In München zijn we voornemens de railterminal en diverse grote distributiecentra te bezoeken en in Nürnberg vindt een logistiek seminar plaats waar ik u graag weer terug zie. Hierin werken we samen met onze Duitse partners.”

Jaarcongres ‘Big Data Small World’

“Tot slot vestig ik graag uw aandacht op het Topsector Logistiek Congres ‘Big Data Small World’ op 22 april in de Amsterdam ArenA. U kunt daar met eigen ogen zien wat Nederland op logistiek gebied te bieden heeft. We hebben voor dit thema gekozen omdat het gebruiken en combineren van data steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Ook in de logistiek. Het slim koppelen van data maakt de mogelijkheden eindeloos. Denk aan het voorspellen van de vraag naar pakketdiensten, het opsporen van bottlenecks in de logistieke keten, het verbeteren van de ‘last mile’ en ‘crowd based’ afhandelen van pakketjes. Crowd based wil zeggen dat forensen, taxi-chauffeurs of studenten tegen betaling pakketten ophalen of afleveren langs de route die ze toch al afleggen. Tijdens het congres komen al deze kansen rondom Big Data aan bod!”