Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Kennisbouwplaats: dé omgeving met geleerde lessen over schoon en emissieloos bouwen

Aanmelden voor

Kennisbouwplaats: dé omgeving met geleerde lessen over schoon en emissieloos bouwen

Praktische oplossingen voor de bouw

Er is wettelijk vastgelegd dat de bouwsector de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof flink moet verminderen. Het uitvoeringsprogramma Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek* van Topsector Logistiek helpt de bouwsector bij deze uitdaging. Sven Markus, coördinator kennisdeling bij de topsector: “In onze Living Labs werken we samen met bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Binnen verschillende praktijkprojecten onderzoeken en toetsen we innovaties en mogelijkheden om uitstoot terug te dringen. Zo krijgen we inzicht in wat wel en niet werkt en kunnen we praktische oplossingen doorontwikkelen en opschalen. Al die kennis en tools kunnen we nu heel overzichtelijk op de online Kennisbouwplaats delen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”

Snel, gericht en compact

De bouwsector is al volop bezig met de overgang naar schoon en emissieloos bouwen, merkt Sven, maar omdat alles nog zo nieuw is, is dat vaak een zoektocht. “Bedrijven willen op een laagdrempelige manier relevante informatie over dit onderwerp vinden, zonder dikke rapporten te moeten doorspitten én zeker weten dat de voorgestelde oplossingen ook echt werken in de praktijk. Op de Kennisbouwplaats vinden ze precies die informatie die ze nodig hebben. Snel, gericht en compact. Do’s & don’ts bijvoorbeeld of wist-je-datjes. Maar ook trainingen, praktijkvoorbeelden, video’s en tools voor degenen die de diepte in willen of op zoek zijn naar handvatten om een volgende stap te zetten.”

Gedegen keuzes maken

“In diverse Living Labs onderzoeken we alles rondom schoon en emissieloos bouwen. We houden ons bezig met emissies, elektrificatie, gebiedsgerichte aanpak, logistiek en digitalisering. Al die onderwerpen en onderliggende subthema’s zijn op de Kennisbouwplaats te vinden. Met alle gedeelde kennis kunnen bedrijven en overheden zelf gedegen keuzes maken. Bijvoorbeeld: ga ik inzetten op ZE-materieel en waarmee moet ik dan rekening houden? Ga ik aan de slag met een bouwhub en zo ja: wat zijn dan de eerste stappen? Hoe kan ik slimmer werken op basis van de data uit mijn mobiele werktuigen? Zo verlagen ketenpartijen hun uitstoot, werken ze kostenefficiënter en voorkomen ze dat ze tegen dezelfde problemen en uitdagingen aanlopen als bedrijven die hen voorgingen.”

Spelenderwijs leren

“Wat ik zelf leuk vind aan de Kennisbouwplaats, is dat het een soort spel lijkt, maar dat je heel veel leert terwijl je er doorheen klikt. Het is ook handig dat bedrijven zélf bepalen wat relevant voor ze is en zo sneller de informatie vinden die ze nodig hebben.”
Het komende jaar wordt de Kennisbouwplaats steeds verder uitgebreid, op basis van kennis en ervaringen die binnen de projecten van de Living Labs worden opgedaan. Zo is de gedeelde informatie altijd actueel en gebaseerd op de laatste inzichten en innovaties.