Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Kennis in ontwikkeling – nieuwe inzichten in stadslogistiek

Aanmelden voor

Kennis in ontwikkeling – nieuwe inzichten in stadslogistiek

Kennis in ontwikkeling – nieuwe inzichten in stadslogistiek

05 september 2016

Leestijd ± 2 minuten

Steeds meer partijen zetten zich in om de stad schoon en veilig  te houden. In het netwerk van de Topsector Logistiek en de Green Deal  Zero Emissie Stadslogistiek brengen we met veel verschillende partijen die nieuwe toepassingen in de praktijk. Al deze plannen en projecten kruisen elkaar binnen Connekt, de netwerkorganisatie voor schone, slimme en sociale mobiliteit. Bij de dynamiek van stedelijke logistiek hoort ook het doen van onderzoek en het verkennen van nieuwe technologieën. In dit bericht bieden we een kort overzicht van ontwikkelingen die op dit moment spelen.

Dagelijks 23.000 bestelwagens naar Amsterdam

Recent is het rapport ‘Verkenning Goederenvervoer’ van de gemeente Amsterdam uitgekomen. Hierin worden alle gegevens die beschikbaar is uit onderzoeken van de afgelopen vijf jaar geanalyseerd. Dat levert een bijzonder gedetailleerd rapport op met als conclusie dat er dagelijks maar liefst 23.000 bestelwagens en 6.000 vrachtwagens naar Amsterdam rijden en dat gemiddeld 90% van het goederenvervoer in de stad een bestelwagen is. De opgave die uit deze cijfers spreekt is groot, maar ook erg interessant voor de Green Deal-partijen.

Inzet LEVV

Precies in die uitdaging ligt ook de toegevoegde waarde van het kersverse project LEVV-Logic van de Hogeschool van Amsterdam dat de komende twee jaar gaat lopen. In dit project wordt onderzocht hoe lichte, elektrische (vracht)voertuigen – LEVV – rendabel kunnen worden ingezet voor stadslogistiek. Deze vraag namelijk speelt bij steeds meer logistiek dienstverleners, verladers en voertuigaanbieders. Mogelijke knelpunten zitten in regelgeving, financiële haalbaarheid en de toepassing van nieuwe technieken. Om het project te ondersteunen gaat de Topsector Logistiek projecten financieren die aansluiten bij het LEVV-Logic traject. Hier  is meer informatie te vinden over het project.

In het nieuws: Picnic

Een partij die nu al volop aan de slag is met elektrische belevering is GreenDeal Zes-partner Picnic. In dit artikel in het Financieele Dagblad vertellen zij over hun plannen om in een hoger tempo in nieuwe steden te gaan bezorgen. Picnic bezorgt in steeds meer steden in Nederland boodschappen aan huis, drie keer per week, in elektrische voertuigen.

De Green Deal ZES zet zich ook de komende periode volop in om schone stadslogistiek verder te brengen. Met Connekt als knooppunt zullen deze ontwikkelingen nauwgezet opgevolgd worden en regelmatig zal er nieuws via de website verschijnen.