Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

iSHARE vanaf nu beschikbaar!

Aanmelden voor

iSHARE vanaf nu beschikbaar!

iSHARE vanaf nu beschikbaar!

15 mei 2018

Leestijd ± 3 minuten

Logo iShareVanaf nu is het voor organisaties die actief zijn in de logistiek, mogelijk om iSHARE in gebruik te nemen. De lancering van het afsprakenstelsel waarmee iedereen met iedereen op een simpele en gecontroleerde manier logistieke data kan delen – ook met partijen verderop in de keten – vond plaats tijdens het Jaarcongres van de Topsector Logistiek op 29 maart 2018.

Het afgelopen jaar hebben tientallen publieke en private partijen uit de logistiek gezamenlijk het afsprakenstelsel ontwikkeld, de bèta-versie in de praktijk getest en verder verfijnd. Eind vorig jaar was het al mogelijk om de eerste live transacties op basis van de iSHARE afspraken aan het publiek te tonen.

“De lancering van iSHARE op het Jaarcongres was een bewuste keuze. iSHARE past uitstekend binnen het thema ‘De Winst van Duurzaamheid’. De uniforme afspraken voor identity en access management maken het mogelijk dat logistieke partijen makkelijker, sneller en efficiënter gebruik maken van elkaars vervoerscapaciteit. Ook van partijen waar nu nog geen zaken mee worden gedaan. Als iedereen zich aansluit bij het iSHARE stelsel, helpen we niet alleen de sector enorm vooruit, maar ook ons milieu”, aldus Jan Bert Schutrops, President van Vopak Nederland en voorzitter van de Stuurgroep van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP).

Eerste launching customers

De eerste logistieke partijen die iSHARE als launching customers in gebruik nemen, grijpen de kansen aan die iSHARE biedt om nog sneller en slimmer samen te werken in de keten en hun processen verder te optimaliseren. Zij gaan als eerste werken volgens de juridische, operationele, functionele en technische afspraken uit het afsprakenstelsel en doen de benodigde technische aanpassingen aan hun software.

Belangrijke feature: delegeren van rechten

De launching customers maken onder andere gebruik van één van de belangrijkste features van het afsprakenstelsel, het zogenaamde ‘delegeren van rechten’. Door het recht op het inzien van data te delegeren aan een bestaande relatie die het vervolgens verstrekt aan diens relatie, kunnen zij data delen met partijen die zij zelf niet kennen. Met iSHARE hebben zij de zekerheid dat data gedeeld wordt met een betrouwbare partij en houden te allen tijde de controle over de eigen data.

“We hebben weer een belangrijke stap gezet met het iSHARE-project: een cruciale bouwsteen voor het vertrouwensnetwerk waarbinnen drempelloos data gedeeld kan worden, is opgeleverd. Er is nog veel missiewerk te verrichten, maar de eerste organisaties nemen iSHARE nu echt in gebruik. Zij zien de voordelen voor hun eigen business, voor de sector en voor het milieu. Ik verwacht dat zij gaan dienen als inspiratie en voorbeeld voor anderen”, aldus Michiel Haarman, programmamanager van het NLIP.

iSHARE in 5 stappen

Interesse om iSHARE in gebruik te nemen? Volg het iSHARE Stappenplan. Deze beschrijft de 5 stappen die nodig zijn om iSHARE in gebruik te nemen en te starten met het delen van data.

 Softwareleverancier in de logistiek?

Bent u softwareleveranciers en heeft u interesse om uw softwareoplossing te ‘veriSHARE’en’? Op dinsdag 19 mei is er weer een iSHARE Works voor IT partijen die actief zijn in de logistiek. In een sessie van twee uur wordt u bijgepraat over iSHARE en heeft u de gelegenheid om uw vragen te stellen. Lees hier meer informatie en meld u direct aan: iSHARE Works voor IT-partijen.