Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Prof. dr. Iris F.A. Vis benoemd tot Captain of Science van de Topsector Logistiek

Aanmelden voor

Prof. dr. Iris F.A. Vis benoemd tot Captain of Science van de Topsector Logistiek

Prof. dr. Iris F.A. Vis, hoogleraar Industrial Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen, is door Minister Micky Adriaansens (EZK) benoemd tot Captain of Science van de Topsector Logistiek. Zij is met ingang van 1 augustus de opvolger van Prof. dr. Rob Zuidwijk, die deze rol ruim vijf jaar heeft vervuld.

Aad Veenman, Boegbeeld van de Topsector Logistiek, over de aanstelling: “We zijn zeer verheugd met de aanstelling van prof. Iris Vis. Vanuit haar jarenlange ervaring in de wetenschappelijke wereld en de verbinding die ze daarbij heeft gemaakt met industrie en overheid gaat ze een belangrijke stimulans leveren aan onder andere het onderzoek binnen onze Topsector.’

Iris Vis is Hoogleraar Industrial Engineering aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Binnen de Topsector Logistiek is Iris Vis momenteel thematrekker Ketenregie en lid van de stuurgroep Ketens. Daarnaast is zij onder andere lid van de instituutsadviesraad van ASTRON.

Tot 2022 was Iris Vis voor de RUG Dean of Industry Relations. In die rol bouwde zij met haar team namens het College van Bestuur aan de strategie en implementatie van de universitaire samenwerking met externe partijen. Talloze maatschappelijke initiatieven werden door Vis en haar team opgestart of ondersteund, onder andere over de digitale samenleving en de circulaire economie. Ze was daarbij onder andere voorzitter van de netwerkorganisatie Noorden Digitaal en voorzitter van het living lab Slimme en Duurzame Mobiliteit Hive.mobility.

Eerder heeft Iris Vis gewerkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam en was ze gastonderzoeker aan CIRRELT, Canada (2013), Virginia Tech, USA (2007) en Georgia Tech, USA (1999). Haar onderzoek richt zich op het ontwerpen en verbeteren van duurzame logistieke processen en transportnetwerken. Ze werkt daarbij graag op het snijvlak van logistiek en andere sectoren zoals energie, gezondheidszorg en onderwijs. Vis heeft vele extern gefinancierde projecten gerealiseerd met consortia bestaande uit bedrijven, non-profit organisaties, overheden en kennisinstellingen. Een belangrijk aspect van het werk van Vis is het delen van uitkomsten van onderzoeksprojecten met professionals. Binnen de Topsector Logistiek heeft zij ook lesmaterialen ontwikkeld voor leerlingen in groepen 7 en 8 van het primair onderwijs.

Iris Vis: “Ik kijk ernaar uit om de rol van Captain of Science binnen de Topsector Logistiek te gaan vervullen en daarin samen te werken met stakeholders uit vele disciplines en domeinen. Logistiek is overal. Uit die gedachte zijn er ook vele cross-overs te leggen met andere sectoren om zo gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen voor vraagstukken gerelateerd aan maatschappelijke uitdagingen.

Foto Iris Vis: Reyer Boxem