Gezamenlijk project
“Omdat we voor CSRD moeten rapporteren, is MBI met een projectgroep gestart om helder te krijgen op welke punten we ons zouden richten”, aldus Bram. “CO2-uitstoot is een van die punten en omdat ik verantwoordelijk ben voor het transport, was het logisch dat ik me met de Scope-3-emissies zou bezighouden. Toen er vervolgens ruimte bleek om mee te doen aan de community logistieke efficiëntie van de Topsector, heb ik die kans meteen aangegrepen.
We hebben vier huisvervoerders met wie we al jarenlang samenwerken. Soms wel meer dan vijftig jaar. We focussen ons echt op langetermijnrelaties en vinden het dan ook belangrijk dat onze transporteurs bij ons aangehaakt blijven. We moeten samen kunnen groeien en dit soort gezamenlijke projecten horen daarbij.”
Data op orde krijgen
MBI De Steenmeesters en de transporteurs werden vanuit de Topsector begeleid bij het proces. Voor kleinere transportpartners blijkt het vaak lastig data zo aan te leveren dat die geschikt zijn om te verwerken in een CO2-berekeningstool, zoals BigMile en Loginex. Dat zijn tools die aan de ISO 14083-norm voldoen en rapportages opleveren die direct geschikt zijn voor CSRD. Tijdens dit project is gekeken hoe de data van de transporteurs, bijvoorbeeld over brandstofverbruik en vervoer, geschikt kon worden gemaakt. Nadat helder was over welke data ze al beschikken, bleken veel data ongeschikt om in te lezen in een CO2-calculatietool. Gegevens waren verkeerd ingevoerd of ontbraken of er werd gewerkt met Excelsheets met ongestructureerde data. En sommige TMS-systemen bleken gesloten: bedrijven moeten betalen om bij hun eigen gegevens te komen. Het was kortom maatwerk. Per transportbedrijf is gekeken wat er lag en hoe die gegevens konden worden omgezet tot een werkende dataset.
Tijd om data op orde te krijgen
Begin december werd het project afgerond. Bram: “De grootste winst zit er voor ons in dat onze transporteurs nu weten wat er van ons wordt gevraagd: zowel vanuit de klant als vanuit de regelgeving. Dit project maakt concreet wat er op MBI afkomt en waaraan de data die we bij ze opvragen moeten voldoen. We kunnen concluderen dat drie van de vier transporteurs al best een eind op de goede weg waren. Een van de kleinere transportbedrijven heeft nog werk aan de winkel, maar kan deze doorontwikkeling nu meenemen in de jaarplanning. Alle partijen hebben de komende periode de tijd om hun gegevens op orde te krijgen, zodat wij over 2025 kunnen voldoen aan wat er van ons gevraagd wordt op het gebied van transport.
Inzichten die leiden tot logistieke efficiëntie
“Wij zijn vrij tijdig gestart met inzicht krijgen in de eisen voor CSRD. Onze transporteurs merken nu dat het bij meer van hun grotere klanten gaat leven en dat zij ook om transportdata vragen. Door hun deelname aan dit project hebben ze daarbij nu een kleine voorsprong opgebouwd ten opzichte van andere transporteurs.
“Voor ons betekent de deelname dat we zeker weten dat we op het gebied van transportdata aan de CSRD-regelgeving voldoen en dat we een tool hebben die ons inzicht geeft. Dat maakt het mogelijk te sturen op CO2-reductie en zo efficiënt mogelijk rijden, zodat de transportkosten waar mogelijk wellicht ook afnemen. Op basis van die inzichten hoop ik samen met klanten om tafel te komen, om bijvoorbeeld te kijken of er mogelijkheden zijn het aantal levermomenten te reduceren. Iedereen staat open voor logistieke efficiëntie. En dat begint met inzichten.”
Meer weten?
Wil je meer weten over logistieke efficiëntie? Neem dan contact op met Chris Beezemer