Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

ICT & Logistiek 2024: the future starts here

Aanmelden voor

ICT & Logistiek 2024: the future starts here

ICT & Logistiek 2024: the future starts here

ICT & Logistiek 2024 is dé ontmoetingsplaats voor technologische innovatie binnen de logistieke sector. Drie dagen lang (5 t/m 7 november) is de Jaarbeurs het centrale knooppunt waar logistiek Nederland samenkomt om kennis te delen en oplossingen te vinden voor de vraagstukken van vandaag en morgen. Ook Topsector Logistiek en Data in Logistics zullen aanwezig zijn en een bijdrage leveren in de vorm van diverse presentaties. Lees hieronder meer daarover.

16 september 2024

Leestijd ± 3 minuten

Informatie over de exacte tijdstippen en locaties van deze sessies volgt binnenkort.

Ontdek de Basis Data Infrastructuur (Digitale Infrastructuur Logistiek en Topsector Logistiek)

De dynamische wereld van logistiek wordt steeds complexer en de noodzaak voor efficiënt en vertrouwd digitaal zakendoen groeit. Denk aan traceerbaarheid van goederen, toenemende concurrentie, de impact van logistiek op het milieu en de efficiënte inzet van beschikbare infrastructuur en transportmiddelen.

Door op een andere manier om te gaan met data kan de logistieke keten optimaliseren en innoveren. Dit vereist dat organisaties niet langer gebruikmaken van één-op-één dataverbindingen, maar kiezen voor datadeling in de gehele keten, federatief. Met de Basis Data Infrastructuur (BDI), een afsprakenstelsel, bouwen we aan de toekomst van logistiek om bedrijven efficiënt, veilig en vertrouwd te laten samenwerken.

Ontdek de BDI aan de hand van een praktische demo over vertrouwd goederenuitgifte. Tijdens deze sessie maak je kennis met de voordelen van federatief data delen.

Living Lab Containerlogistiek (Digitale Infrastructuur Logistiek en Topsector Logistiek)
Een interactieve sessie aan de hand van onze praktische casus in het Living Lab Containerlogistiek uit het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL). Hoe organiseer je dat bedrijven daadwerkelijk de eerste stap zetten om met elkaar digitaal te gaan samenwerken en (meer) data gaan delen? Wat drijft hen om niet te vallen in de waan van de dag, maar te investeren in de volgende stap van digitalisering? Bezoek de sessie voor antwoorden op deze vragen.

Logistieke efficiëntie (Topsector Logistiek)
Door de verschillende wensen, eisen en afspraken in de keten kan de logistieke efficiëntie een stuk hoger zijn dan die nu is. Een verbetering van de efficiëntie zorgt voor minder energieverbruik (CO2-uitstoot), gereden kilometers en kosten. Verlies van efficiëntie wordt ervaren door de vervoerders en (bewust) betaald door de ontvangers. De Topsector Logistiek maakt het makkelijker voor bedrijven om de (in)efficiëntie inzichtelijk te krijgen door op ritniveau te kijken naar de gemiddelde beladingsgraad en productiviteit. Dat geeft handvatten om samenwerkingen te bespreken en te optimaliseren. Wil jij ook de logistieke efficiëntie van jouw bedrijf verhogen? Kom dan naar deze presentatie.

Inzicht in multimodale veerkracht met behulp van ‘digital twins’ (Topsector Logistiek)
Vanwege de klimaatveranderingen hebben bedrijven op de Twentekanalen steeds meer problemen om per binnenvaart de goederen vervoerd te krijgen. Om die reden is onlangs het TKI Dinalog-project “Transitioning towards resilient multimodal corridors using digital twinning” gestart.

Het doel is om met behulp van een ‘digital twin’ inzicht te krijgen in wat er gebeurt als je aan bepaalde knoppen gaat draaien van het logistieke systeem, en tevens te zoeken naar oplossingen gebaseerd op veerkracht om de goederencorridor robuust te maken.

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen en hoe deze zogenoemde corridors zich beter bestand kunnen maken tegen verstoringen door extreem weer, zoals droogte met lage waterstanden en stremmingen van rivieren en kanalen tot gevolg? Kom dan naar deze sessie.

Digitale platformen in de logistiek; nice to have of must have? (Topsector Logistiek)
In het TKI Dinalog-project PLATO is onderzoek gedaan naar het gebruik van digitale platformen in de logistiek en de meerwaarde ervan voor de logistieke operatie. Bekeken is welke diensten via platformen worden aangeboden, hoe logistieke partijen daar gebruik van kunnen maken, waarom dit interessant voor hen is en welke trends en ontwikkelingen van invloed zijn op het gebruik van digitale platformen. TNO zal samen met Evofenedex een toelichting geven op het onderzoek uit het project PLATO, de aanpak en de resultaten.