Inzicht in duurzaamheid
“De sierteelt heeft een groeiende focus op duurzaamheid”, ervaart Peter Jasperse, de projectmanager die dit project in opdracht van Topsector Logistiek begeleidde. “Het punt is echter dat het nog lastig en tijdrovend is de juiste data boven water te krijgen. Het inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestaties van bloemen en planten ontbreekt daardoor. Bedrijven vragen zich daarom af hóe ze een volgende stap kunnen zetten.”
Topsector Logistiek nam daarom het initiatief voor een onafhankelijke ketenberekening van sierteeltproducten met ondersteuning van Greenhouse Sustainability. Zo konden we samen met de deelnemende bedrijven kennis genereren, de kwaliteit van de data evalueren en een objectief kader ontwikkelen om duurzaamheidsinspanningen binnen de keten te beoordelen.
FloriPEFCR rekenregels
Aan het project namen verschillende veredelaars, kwekers, groothandels en retailers deel. Cas Steenbergen, LCA (Life Cycle Assessment) specialist bij Greenhouse Sustainability: “De deelnemers verzamelden data uit hun eigen organisatie en bij hun partners in de keten, bijvoorbeeld over teeltomstandigheden, energieverbruik, watergebruik, meststoffen, gewasbescherming, verpakkingen en transport. Alle data werden in de Flori Footprint Tool verwerkt, die de LCA-methode hanteert conform de FloriPEFCR rekenregels.”
Impact per steel
“Aan de Flori Footprint Tool waren elementen van de Carbon Added Accounting-methode toegevoegd”, vertelt Cas. “Dit is een CO2-boekhoudmethode voor bedrijven in een productieketen, die de CO2-uitstoot van een product per schakel berekent op basis van zoveel mogelijk primaire data. Zo kwamen we tot de totale impact per steel. Daarbij werd rekening gehouden met transportafstanden en -modus, gewicht, afstand en verliezen in de keten. Ook andere fases in de levenscyclus werden meegenomen, zoals teelt, uitgangsmaterialen, traders, conditioneringsmiddelen, retail, consument en einde leven. Bij ontbrekende data vielen we terug op defaultwaardes conform FloriPEFCR, maar dat wilden we tot een minimum beperken. Het doel was voor deze studie zoveel mogelijk echt gemeten data te gebruiken.”
Betere resultaten met primaire data
De studie toont aan dat een gedetailleerde ketenanalyse inzicht geeft in de duurzaamheidsprestaties van sierteeltproducten. Door de milieu-impact van de verschillende ketenstappen te berekenen en te analyseren, heb je ook zicht op de hotspots, zodat je gerichte acties kan ondernemen om je footprint te verkleinen.
“Een belangrijke conclusie is dat de kwaliteit van de data een cruciale rol speelt bij de betrouwbaarheid van de resultaten”, aldus Cas. Peter vult aan: “Primaire data leveren de meest betrouwbare resultaten op, terwijl secundaire data minder specifiek zijn en de nauwkeurigheid van de analyse beïnvloeden. Zo vergroten meer primaire data de betrouwbaarheid van footprintberekeningen, kunnen effectievere maatregelen worden genomen en wordt de footprint significant lager. Het is dan ook heel relevant dat de sierteeltsector investeert in dataverzameling en -management en dat de data in de verschillende databases verder worden geüniformeerd. Ketenpartners doen er goed aan daarin samen te werken. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk telers training en ondersteuning te bieden, zodat zij weten wat er van ze wordt verwacht.”
Scenario’s milieu-impact
De scenarioanalyse in de Flori Footprint Tool maakt het bovendien mogelijk interactief ‘aan de knoppen te draaien’. Zo zie je bijvoorbeeld wat het effect is als je overstapt op zonne-energie of kiest voor gerecycled verpakkingsmateriaal. De tool toont niet alleen de CO₂-impact, maar alle milieu-impact, zoals watergebruik, ecotoxiciteit, landgebruik en de totale milieuscore. Zo voorkom je ongewenste neveneffecten en heb je een datagedreven kompas om onderbouwde duurzaamheidsbeslissingen te nemen.
Voordelen gestandaardiseerde meetmethode
“Door de meetmethode verder te ontwikkelen en standaardiseren, kunnen de resultaten beter met elkaar worden vergeleken”, stelt Peter. “Dat draagt bij aan transparante, betrouwbare duurzaamheidsinspanningen binnen de sierteeltketen. Door te focussen op datakwaliteit en verschillende scenario’s door te rekenen, kan de sector gericht stappen zetten richting een duurzamere toekomst. Het is mooi dat we met dit project het bewustzijn over de impact van datakwaliteit en het belang van samenwerking in de sierteeltketen hebben kunnen vergroten.”
Meer informatie
Wil je meer weten over dit project of zelf aan de slag om de duurzaamheid in jouw sierteeltketen te verbeteren? Neem dan contact op met Peter Jasperse: Peter.Jasperse@TopsectorLogistiek.nl.