Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Het duurzaamheidssucces van Van den Bosch: Een Pionier in ISO14083 Verificatie

Aanmelden voor

Het duurzaamheidssucces van Van den Bosch: Een Pionier in ISO14083 Verificatie

Het duurzaamheidssucces van Van den Bosch: Een Pionier in ISO14083 Verificatie

Woensdag 27 maart brachten een delegatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), georganiseerd door Topsector Logistiek, een bezoek aan Van den Bosch in Erp. Dit bezoek leverde inspirerende inzichten in de toepassing van ISO14083, een norm die zich richt op het meten en toewijzen van CO2-uitstoot in transport en logistiek. Van den Bosch bood een diepgaande blik op de inspanningen, successen, uitdagingen en ervaringen op het gebied van duurzaamheid en supply chain management en de weg naar ISO14083 verificatie.

05 april 2024

Leestijd ± 3 minuten

Van den Bosch staat bekend als de Supply Changer in bulk en is een specialist in bulktransport, voor droge en vloeibare bulkstoffen in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1964, toen Ad van den Bosch zijn onderneming in Erp met één truck startte. Vandaag de dag heeft het bedrijf meer dan 730 medewerkers en heeft het zich gecommitteerd aan het verminderen van zijn CO2-uitstoot.

Een van de kernaspecten van hun duurzaamheidsinitiatieven is het actief opzoeken en inzetten van intermodale oplossingen. Door 90% van hun transport via intermodale routes te laten verlopen, vermindert Van den Bosch de impact van hun activiteiten op het milieu aanzienlijk. Dit omvat onder andere het verkennen van alternatieve transportmodaliteiten zoals over water, waarbij koeling wordt gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen en de kwaliteit te behouden.

Een cruciaal onderdeel van hun duurzaamheidsaanpak is het verzamelen en delen van data met klanten. Door klanten inzicht te geven in factoren zoals locatie, kwaliteit en temperatuur van ladingen, streeft Van den Bosch ernaar om transparantie te bieden en samen te werken aan duurzame oplossingen. Dit omvat ook het gebruik van verschillende coderingssystemen op containers om de scheiding van verschillende soorten ladingen te garanderen, zoals voedsel versus chemische producten.

Het proces van CO2-uitstootberekening bij Van den Bosch is grondig en omvat het nauwkeurig bepalen van de uitstoot per transportmodaliteit en per type container. Dit stelt het bedrijf in staat om gerichte maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen, zoals het optimaliseren van vrachtwagenbeladingen en het actief zoeken naar mogelijkheden om lege ritten te minimaliseren.

De prestatie van Van den Bosch om als eerste ISO14083 geverifieerd te zijn voor hun methode van meten en toewijzen van CO2 uitstoot is indrukwekkend. Hiervoor nam zij deel aan een pilotgroep, in 2022 geïnitieerd door Topsector Logistiek.  Door als eerste deze verificatie te behalen, heeft het bedrijf bewezen voorop te lopen in het voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen. Dit succes werd mogelijk gemaakt door nauwgezette berekeningen van CO2-uitstoot, waarbij elke transportmodaliteit en type container grondig werden geanalyseerd. Maar ook door mensen de tijd en ruimte te geven om er echt in te duiken en alles te onderzoeken en uit te zoeken.

Dat is ook het advies aan andere bedrijven, begin! Doe onderzoek, stel vragen en kijk bij anderen. Wie nu begint, kan vooruit werken, testen en nog fouten maken. Start dus op tijd, neem kleine stapjes en je ziet al snel de waarde van wat je doet.

Voor Van den Bosch is ISO14083, naast validatie van hun duurzaamheidsinspanningen, ook een manier om hun klanten te ondersteunen bij het nakomen van de eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Want Van den Bosch streeft ernaar om ook anderen te helpen op hun duurzaamheidsreis, onder andere met de inrichting van een Academy. Daar worden eigen  medewerkers getraind op mogelijkheden het vervoer duurzamer te maken en medewerkers van bijvoorbeeld partners of klanten. Denk daarbij aan defensief rijden, goed bandenmanagement, het juist uitvoeren van alle procedures rond tanktransport maar ook een efficiënte manier van plannen, etc.

Het werkbezoek benadrukte ook de bredere context van duurzaamheid in de transportsector, met vermelding van regelgeving zoals de komende CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en initiatieven als de vrachtwagenheffing, die ook een belangrijke rol gaan spelen in het stimuleren van verdere verduurzaming binnen de sector.

Van den Bosch speelt een vooruitstrevende rol in het bevorderen van duurzaamheid in de logistieke sector en loopt behoorlijk voorop. Hun benadering, die gebaseerd is op samenwerking, transparantie en continue verbetering, biedt waardevolle inzichten en inspiratie voor andere bedrijven die streven naar een meer duurzame toekomst. Met een combinatie van innovatie, data-gestuurde besluitvorming en een toewijding aan samenwerking, is Van den Bosch een inspirerend voorbeeld van hoe duurzaamheid en zakelijk succes hand in hand kunnen gaan in de moderne wereld van transport en logistiek.

Berichten over ISO14083

Naar al het nieuws