Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

GROZ: samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plek

Aanmelden voor

GROZ: samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plek

GROZ: samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plek

25 februari 2020

Leestijd ± 2 minuten

De zorg staat voor grote uitdagingen. Dat stellen de initiatiefnemers van GROZ, ofwel zorg, maar dan omgekeerd. Bij GROZ staat niet langer de Z van ziekte voorop, maar de G van gezondheid. Inzet van dit initiatief is het zo goed mogelijk inrichten van de gezondheidszorg in de toekomst, hierbij staat de zorgbehoefte van de burgers centraal. Om de zorg in de leefomgeving zo goed mogelijk in te richten, is samenwerking tussen organisaties en overheden essentieel. 

Intentieverklaring Gezondheid en Zorg

Begin februari 2020 ondertekenden diverse organisaties in Deventer de intentieverklaring ‘Gezondheid en Zorg via State of the Art Logistiek in de Leefomgeving’. Het doel om preventie en de juiste zorg op de juiste plek – en de juiste personen – te krijgen, vereist een nieuwe vorm van logistiek met fijnmazige distributie. De volgende partijen: Topsector Life Sciences & Health (LSH), Topsector Logistiek, TKI Dinalog, PostNL, CB (Healthcare), Nederland Zorgt Voor Elkaar, Carinova, Veenman, Breda University of Applied Sciences, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en TNO Traffic en Transport, maken zich sterk om meer zorg in de eigen leefomgeving te realiseren. Het is een eerste stap om een nationale aanpak te maken die gericht is om in 2030 50% meer zorg in de eigen leefomgeving te kunnen organiseren.

Nieuwe vorm van logistiek 

Om preventie en zorg op het juiste moment bij de juiste personen te krijgen, is een nieuwe vorm van logistiek nodig. Bas van Bree, programma manager bij TKI Dinalog, legt uit: “De initiatieven tussen betrokken partijen zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat de zorgbehoefte van de burger in de wijk in beeld komt. En dat er verbindingen worden gelegd met de zorginstellingen en logistieke sector.

Waar moet welke zorg nu precies plaats vinden? Uitgangspunt daarbij is dat de burger ofwel de patiënt hierbij centraal staat. We zien dat de zorg zich steeds meer verplaatst naar de wijk en de thuisomgeving. Dit brengt logistiek gezien een enorme transitie teweeg. Je hebt een heel ander logistiek systeem nodig, als je zorg naar de wijk wilt faciliteren. Dat hebben we met elkaar afgesproken en vastgelegd in deze intentieverklaring. Wat is dan dat nieuwe logistieke systeem? Hoe moeten bedrijven hun dienstverlening aanpassen, zodat zij dit goed kunnen faciliteren?

Vanuit de Topsector Logistiek en TKI Dinalog zijn trajecten gestart om dit concreet te maken. Onder leiding van TNO wordt gekeken naar de mogelijke ontwikkeling van de logistieke modellen voor de toekomst. In het ‘Living Lab’ onder regie van de HAN worden oplossingen in de praktijk getest”. Onder andere met Carinova in de wijk Colmschate in Deventer. Dit Living Lab richt zich op het slim integreren van zorg, welzijn en logistieke stromen rondom kwetsbare burgers in de wijk. Met als doel het verminderen van de eenzaamheid en het realiseren van een duurzaam businessmodel. Dit Living Lab heeft een voorbeeldfunctie voor andere steden en gemeenten om met dit concept verder aan de slag te gaan. 

Neem voor meer informatie contact op met Bas van Bree van TKI Dinalog.