Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Duurzame stappen voor een fossielvrije transportsector

Aanmelden voor

Duurzame stappen voor een fossielvrije transportsector

Duurzame stappen voor een fossielvrije transportsector

02 februari 2021

Leestijd ± 5 minuten

Hoe kunnen we de ecologische voetafdruk van de transport- en opslagsector verkleinen? Van grote stappen als het volledig zelf duurzaam opwekken van stroom, tot kleine stappen in de vorm van een enkel elektrisch voertuig in gebruik nemen. Alles kan eraan bijdragen. Tijdens de door Lean & Green georganiseerde kennissessie op 28 januari, in samenwerking met Vattenfall, kwamen er dan ook een aantal mogelijkheden aan de orde. Van heel concrete maatregelen die al gezet kunnen worden, tot oplossingen die verder in de toekomst liggen zoals de toepassing van waterstof.

Electrificatie van jouw wagenparkDe elektrificatie van voertuigen

“Begin waar het makkelijk is, want een klein begin is ook beginnen.” -zo verteltPieter van Ommeren (Directeur VattenfallInCharge). En dat is helemaal waar. Hij geeft als advies om te starten met ambassadeurs. Door een eerste stap te maken met iemand die het leuk vindt, is het enthousiasme vaak te behouden. Samen met Jocco Nieuwenhuis (Sectorlead Industrie en Transport & OpslagVattenfall) is gekeken naar welke stappen dan zoal gezet kunnen worden om verder te verduurzamen, zoals de elektrificatie van machines en wagens, het zelf duurzaam opwekken en duurzame energie inkopen

Elektrificatie is een mooie manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. En Pieter van Ommeren ziet daar ook sterke ontwikkelingen in. Zoals bijvoorbeeld de prijsdaling van batterijen: “Het is de allerbelangrijkste reden waarom er steeds meer elektrische voertuigen op de markt komen.”Niet alleen de prijs is gaan dalen, Pieter geeft aan dat ook de energiedichtheid steeds verder verbetert.Hij geeft toe dat er bij bestelbusjes en zwaar vervoer nog een weg te gaan is, maar heeft de verwachting dat dit dezelfde snelle ontwikkeling zal doorlopen als met personenauto’s.

| “Alles wat te maken heeft met innovatie, doen we tegenwoordig vanuit duurzaam oogpunt.” |

Energie opwekken, gebruik en inkoop

Waar kunt u zoal tegenaan lopen als het gaat om het opwekken, gebruik en de inkoop van energie? U kan natuurlijk de ambitie hebben om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op uw warehouse. Maar in sommige gevallen loopt u tegen bepaalde zaken aan. “Want is de locatie er wel geschikt voor? Is het dak geschikt? En hoe doe je dat als het pand niet jouw eigendom is?”-verteld Jocco Nieuwenhuis. Als de mogelijkheden daarvoor beperkt zijn, dan kun je denken aan alternatieven. Zoals een kleine windmolen op jouw terrein of het plaatsen van solar carports.Daarnaast is het inkopen van in Nederland opgewekte duurzame energie ook een heel praktische en eenvoudig te nemen stap.

Kennissessie Vattenfall en Lean & Green - Fossielvrije transportOok bij Vattenfall houden ze graag hun ogen open voor nieuwe ideeën en werken ze dan ook mee aan verschillende pilotsZowel in de transportsector als daarbuiten met het investeren in een fabriek die fossielvrij staal produceert. Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons leven, zeker als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. “Alles wat te maken heeft met innovatie, doen we tegenwoordig vanuit duurzaam oogpunt.” – lichtJocco Nieuwenhuis toe. Het lijkt er zeker op dat vernieuwing en duurzaamheid hand-in-hand gaan.

Het meetbaar maken van maatregelen

Hoe zorgt u er nu voor dat al die mooie maatregelen ook meetbaar worden gemaakt? Dirk van der Lee (Projectmanager Lean & Green NL) verteld dat u via het CO2-reductie programma erkenning kunt krijgen voor uw prestaties, in de vorm van een Lean & Green Star.Elke Star (er zijn er vijf) heeft zo haar eigen vereisten als het gaat om het percentage aan reductie op jouw CO2. Meer daarover kunt u vinden op deze pagina.

Wilt u in aanmerking komen voor een Star erkenning, dan heeft u wel inzicht in uw CO2 prestatie en de genomen maatregelen nodig. Binnen het programma kunt u daarvoor gebruik maken van data-analysetool BigMile. Zo’n CO2-footprint analyse doet u op basis van lading, herkomst & bestemming, brandstof en energieverbruik. Dat is natuurlijk nogal wat! Om deelnemers aan het programma zo goedmogelijk van start te laten gaan geeft Lean & Green daarom extra begeleiding.

| “Het klinkt alsof ‘samen doen‘ de sleutel tot fossiel-vrij succes is.” |

Samenwerken is de sleutel

Tijdens de sessie en het rondje vragen kwam het al veelvuldig naar voren: samenwerken. “Het klinkt alsof ‘samen doen‘ de sleutel tot fossiel-vrij succes is.” -benoemde een van de deelnemers in de chat. En dat klopt helemaal! Sterker nog, het is een van de belangrijkste pijlers om mee te doen aan het Lean & Green programma. Want als u de volledige keten duurzaam wilt maken, dan zult u zich open moeten stellen voor een gesprek met partners en zelfs concurrenten. Ook als het gaat om duurzame initiatieven waar iedereen wat aan heeft is de vraag vaak: ‘Wie draagt de investering en hoe kunt u die last eventueel delen?’

De reststroom van de een is wellicht een prachtige brandstof voor de ander. Zo gaat het gesprek over reststroom bij het zelf opwekken. Pieter van Ommeren verteld in zijn verhaal ook over de mogelijkheden om het aanbod van duurzame energie perfect afstemmen met vraag. Denk aan het mogelijk maken van flexibel laden, afhankelijk van de ochtend- en avondpiek. Daarnaast gaat het tijdens het vragen stellen over het gebruik van groen gas, iets wat binnen de Lean & Green community aardig speelt. Hier zien we dan ook wat mooie haakjes voor eventuele,  verdiepende vervolgsessies.

Meer weten over de verduurzamingsmogelijkheden voor de transportsector? Kijk dan zeker even op de website van Vattenfall.

Lean & Green introductieDirect duurzame stappen maken?

Wilt u direct stappen maken in het verder verduurzamen van uw organisatie? Lean & Green kan u daarbij helpen. Leer op een laagdrempelige manier meer over het CO2-reductieprogramma door u kosteloos in te schrijven voor één van onze Fast Lane introductiesessies. U kunt ze vinden op www.lean-green.nl/events/.

Lean & Green is een initiatief van Connekt en wordt mede mogelijk gemaakt door de Topsector Logistiek

 

Bron: Lean & Green