Mogen wij u opnemen in ons bestand?
zoeken

Doorbraak agrologistiek door koppelen systemen

01 december 2015

Leestijd ± 2 minuten

Vanmorgen lanceerde Loek Hermans, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in Rotterdam de nieuwe Containermonitor. Deze website koppelt gegevens van tientallen partijen  die betrokken zijn bij transport, op- en overslag van containers. Het bedrijfsleven kan hiermee ongeveer honderd euro per container besparen, oplopend tot tien miljoen euro per jaar. Een doorbraak dus voor het bedrijfsleven.

Initiatief voor dit project komt van Frugi Venta, NLIP, Portbase en Informore. De gerealiseerde samenwerking is een schoolvoorbeeld van sector-overschrijdende samenwerking waarbij zowel Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen als Topsector Logistiek zijn betrokken.  Voor dit project, tevens onderdeel van het EZ-doorbraakproject ‘Informatieplatformen in Topsectoren’ worden de systemen van Frugi Venta, belangenorganisatie voor groenten en fruit, en het Port Community System van Portbase middels het L2 platform van Informore aan elkaar gekoppeld. Het is een doorbraak dat B2B op deze manier informatie deelt. Loek Hermans, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, maakte van de gelegenheid gebruik een appèl te doen op de overheid. “De sector geeft hiermee aan dat ze klaar staat en vooruit wil. We nodigen de overheid uit om eveneens aan te haken bij de mogelijkheden die het koppelen van deze systemen biedt.”

Hogere efficiency

“In de huidige situatie  is bij groente- en fruitexporteurs veelal één medewerker fulltime bezig met het verzamelen van stukjes informatie over een lading groente of fruit, om deze vervolgens weer te koppelen tot een overzichtelijk geheel”, aldus Peter Verbaas, adjunct directeur van Frugi Venta. “In plaats van heel veel telefoontjes, is de informatie nu beschikbaar op één scherm. Bedrijven kunnen hiermee niet alleen direct besparen, maar het leidt tevens tot meer transparantie, betere traceerbaarheid en een hogere efficiency in het vervolg van het importproces.”

Wat doet de website?

De informatie die betrokken partijen, zoals rederijen, terminals, douane en in later stadium ook de inspectiediensten, delen op deze website maakt het voor bedrijven mogelijk om tientallen losse stukjes informatie, tegen een geringe vergoeding, overzichtelijk in één scherm te raadplegen. “Het vraagt moed van de betrokkenen om informatie te delen met derden die  zij zelf niet altijd persoonlijk kennen”, aldus Michiel Haarman, programmamanager van NLIP. “We zijn blij dat zo veel partijen het lef hebben verder te kijken dan hun eigen bedrijfsbelang waardoor we als sector een grote efficiencyslag kunnen maken en als Nederlandse agrologistieksector onze voorsprong kunnen behouden.” Portbase wil van de Nederlandse havens de slimste van Europa maken. “Dat kunnen we niet alleen”, aldus Iwan van der Wolf, managing director Portbase. “Daarom zijn we voortdurend op zoek naar vooruitstrevende en innovatieve projecten zoals deze.”