Beladingsgraad achterhaald
Guido de Wit, programmamanager bij Topsector Logistiek, opende de bijeenkomst door in te gaan op de toenemende complexiteit van de huidige logistieke operatie. De sector heeft te maken met personeelstekorten, dichtslibbende infrastructuur en aangescherpte milieuwetgeving, zoals ETS II, CSRD en de vrachtwagenheffing. “De beladingsgraad is achterhaald,” stelde hij, “want die zegt alleen iets over hoe vol een wagen zit bij vertrek. Aspecten als het soort voertuig en de beladingseenheid blijven bij de beladingsgraad buiten beschouwing. Topsector Logistiek ontwikkelde daarom de Load Performance Indicator, de LPI. Die houdt wél rekening met de hele route, de dropdichtheid en het type voertuig. Daarmee krijg je detailinzicht in je eigen operatie en zie je welke impact de eisen van klanten en opdrachtgevers hebben op jouw performance.”
Schokkende feiten
Walther Ploos van Amstel, lector stadslogistiek aan de HvA, nam het stokje over. De productiviteit van transport is laag, toonde hij aan de hand van cijfers van het CBS aan. In de vorm van een quiz werden de aanwezig geconfronteerd met de schokkende feiten. Een Nederlandse vrachtwagen rijdt gemiddeld maar 55.000 kilometer per jaar en staat 55 tot 60 procent van de tijd stil om te laden en lossen, “terwijl we een enorm personeelstekort hebben”, aldus Walther. Inzicht kan bedrijven helpen om de vele maatschappelijke en economische uitdagingen het hoofd te bieden, maar ook om klanten goed van dienst te zijn tegen een goede prijs.
“Met alle ontwikkelingen die gaande zijn, is het essentieel dat transporteurs in overleg gaan met verladers”, constateerde Walther. “Ze moeten samen strategische relaties aangaan en hebben data nodig om operationele, tactische en strategische beslissingen te kunnen nemen. De LPI geeft ze de inzichten die nodig zijn om samen de productiviteit van het netwerk te verbeteren.”
Hoe bereken je Load Performance Indicator?
Om de LPI te berekenen, wordt de transportprestatie gedeeld door de ingezette capaciteit. Je deelt dus datgene waarvoor de klant betaalt, door wat je als transporteur inzet om die opdracht te realiseren: de maximale laadcapaciteit van het voertuig maal het totale aantal gereden kilometers in een rondrit. Hoe slimmer de rit is gepland en hoe beter het voertuig bij de opdracht past, des te hoger is de LPI. In de application note vind je uitgebreide informatie.
Lege kilometers verminderen
Het woord was vervolgens aan Henk van der Wal, eigenaar van Van der Wal Transport, die de wereld mooier wil achterlaten dan hij die aantrof. Transport verduurzamen is dan ook echt zijn missie. De tekst ‘Kill empty running’ op zijn vrachtwagens zegt genoeg. Hij pleitte voor meer efficiëntie in transport door actief te sturen op minder lege kilometers, een hogere beladingsgraad, een lobby om (half) lege verpakkingen te verminderen en de inzet van LZV’s (Langere Zwaardere Vrachtautocombinaties). De praktijk om samen met verladers actief oplossingen te zoeken om vrachtwagens voller te krijgen, blijkt echter weerbarstig, zo vertelde hij.
Slottijden killing voor operatie
Henk: “Uit de test die we deden met de LPI blijkt onder andere dat de slottijden killing zijn voor de operatie en dus efficiëntie en verduurzaming in de weg staan. We maken wel de uren, maar niet de kilometers.” Daarmee onderschrijft hij Walthers verhaal.
“De LPI is een eerlijke maatstaf, waarin de daadwerkelijk vervoerde hoeveelheid goederen objectief wordt gemeten, inclusief (lege) retourkilometers en niet-volle vrachtwagens”, vindt Henk. “Wij krijgen op die manier inzicht in de impact van de gekozen transportoplossing en kunnen vervolgens op basis van feiten het gesprek met de klant aangaan. Zo proberen we te sturen op gedragsverandering.”
Anticiperen op de toekomst
Dat is niet automatisch een gelopen race, ondanks de duidelijke voordelen van efficiënter transport. “Directies zijn vaak helemaal vóór, maar door personeelsgebrek, vastgeroeste patronen en IT-systemen, weerstand bij medewerkers of een slechte datakwaliteit lopen de ontwikkelingen regelmatig vast.” Toch kiest Henk stellig voor de ingeslagen weg richting verduurzaming. “Ik wil verladers en andere vervoerders meegeven: neem deze uitdaging serieus. Voor jezelf en voor je (klein)kinderen. Prijsstijgingen en personeelstekorten zullen transport de komende jaren fors duurder maken. Het zou me ook niet verbazen dat de personeelstekorten de transportsector er uiteindelijk toe zullen dwingen efficiënter te worden. Het is goed daarop te anticiperen en nu al te investeren in langdurige relaties, de totale keten en duurzaamheid. Binnen enkele jaren is dat noodzakelijk om te kunnen overleven.”
LPI-pilot bij Cornelissen en Van der Wal
Transportbedrijven Cornelissen en Van der Wal testten in opdracht van Topsector Logistiek de LPI en leverden daarvoor beiden een jaar lang aan data aan. De twee logistieke dienstverleners brachten zo gezamenlijk de ruim negen miljoen kilometers in kaart die hun meer dan 250 diverse vrachtwagens reden. Ze onderzochten negen factoren die een mogelijk verband hebben met de LPI en concludeerden uiteindelijk dat 5 factoren de Load Performance Indicator beïnvloeden.
Slimmer, digitaler, duurzamer
Ook Cornelissen Transport testte de LPI, vertelt Mark van der Drift, CEO. “Je moet je bedrijf steeds aanpassen als je streeft naar continuïteit en winst. Heel platgeslagen rijden we nog steeds van A naar B, maar de omstandigheden worden steeds complexer. Alleen door échte samenwerking kunnen we die toegenomen complexiteit het hoofd bieden.” Cornelissen gebruikt de LPI onder andere als ondersteuning om de impact van venstertijden, filedruk, rijsnelheden te verbeteren, samen met verladers.
“We zitten in de grootste transitie sinds paard en wagen”, aldus Mark, “en het verbaast me dat sommige mensen daar zo apathisch naar kijken. De enige manier om iets te leren, is om het te doen. We proberen gewoon dingen, want als je het niet ziet, kan je het ook niet verbeteren. De LPI is daar een voorbeeld van. Die helpt ons nu om slimmer, digitaler en duurzamer te werken én om samen te werken. Je kan je efficiency niet alleen vanuit jezelf verbeteren. Dat lukt je gewoon niet”, stelde hij. En: “Het is niet zo ingewikkeld om efficiënt te zijn, als je maar wil samenwerken.”
Ook je LPI berekenen?
Connekt start dit najaar in opdracht van met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met het programma Meten & verbeteren CO2-emissies. Bedrijven worden daarbij kosteloos begeleid om meer grip te krijgen op hun operatie, onder andere door de inzet van de LPI. Wil je hier meer over weten of hieraan deelnemen, neem dan contact op met guido.dewit@connekt.nl.