Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Brabantse verladers werken samen in platform ‘NewWays’

Aanmelden voor

Brabantse verladers werken samen in platform ‘NewWays’

Brabantse verladers werken samen in platform ‘NewWays’

06 november 2015

Leestijd ± 2 minuten

‘NewWays’ is een nieuw neutraal logistiek platform in Brabant waarbinnen toonaangevende verladers gaan samenwerken bij het opzetten van duurzame en nieuwe businessmodellen op het gebied van transport en distributie. Bij het platform, dat onlangs werd gelanceerd, hebben zich inmiddels 30 bedrijven aangesloten.

Brabantse verladers werken samen in platform ‘NewWays’

Het platform NewWays is in oktober officieel gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Initiatiefnemers zijn de regionale ontwikkelings-maatschappijen Rewin, BOM, Midpoint Brabant en de NHTV. Binnen het platform werken volgens de initiatiefnemers  toonaangevende merkproducenten als Samsung, Abbott Logistics, Ricoh, Lamb Weston, Fuji film Europe en Sabic samen bij het creëren van betrouwbare, duurzame en snelle logistieke verbindingen met belangrijke Europese markten. Het doel van het Brabantse logistieke platform is om op innovatieve wijze samen te werken en wat de initiatiefnemers noemen ‘nieuwe wegen’ van vervoer te gebruiken om de distributie van goederen toekomstbestendiger te maken.

Chauffeurstekort terugdringen

Aanleiding voor de opzet van dit platform is het feit dat transport over de weg staat steeds meer onder druk komt te staan door onder meer de toenemende congestie, de noodzaak om CO2-uitstoot terug te brengen en het chauffeurstekort door vergrijzing.

Nieuwe businessmodellen

Tegelijkertijd ontbreekt het volgens Rewin, BOM, Midpoint Brabant en de NHTV de meeste verladers individueel zowel groot als klein aan voldoende distributievolume en de juiste kennis om de overstap te kunnen maken naar meer toekomstbestendige alternatieven als spoorwegen en vaarwegen. De veranderende logistieke sector heeft dus behoefte aan nieuwe businessmodellen.

Multimodaal transport bevorderen

Binnen het NewWays-platform krijgen verladers de mogelijkheid om volumes te bundelen met andere deelnemers. Dit moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat multimodaal transport wel haalbaar is. Het gisteren gelanceerde platform is een doorontwikkeling van het eind 2013 gestarte Multimodal Smart Match, waar Sabic en Samsung ook bij betrokken waren. Zij beide onderhouden inmiddels een gezamenlijk distributiekanaal per spoor naar Hongarije en Slowakije.

Vorming regionale clusters

Binnen het platform worden regionale clusters gevormd van verladers die hun distributie samen met anderen willen verbeteren en vernieuwen. Met hulp van neutrale partijen, de drie regionale ontwikkelingsmaatschappijen en NHTV, worden potentiële partners bij elkaar gebracht en business cases uitgewerkt. Inmiddels zijn, zo meldt Rewin, dertig toonaangevende verladers bij NewWays aangesloten. Het Brabantse logistiek platform-initiatief, dat geleid wordt door Frans van den Boomen (ook genomineerd voor de titel Logistiek Manager van het Jaar), krijgt steun van de Topsector Logistiek, Lean and Green Synchromodaal en ABN Amro.

Klik hier voor het whitepaper dat op 5 november werd uitgereikt tijdens de Open Data Estafette Smart Ports & Logistics.