Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Amsterdam daagt de markt uit voor innovatieve oplossingen voor stedelijke logistiek

Aanmelden voor

Amsterdam daagt de markt uit voor innovatieve oplossingen voor stedelijke logistiek

Amsterdam daagt de markt uit voor innovatieve oplossingen voor stedelijke logistiek

15 september 2017

Leestijd ± 4 minuten

prijsvraag stadslogistiek Den HaagHet gaat goed met Amsterdam. En de stad wordt steeds drukker. De toenemende populariteit gaat gepaard met een toenemende behoefte aan mobiliteit. De uitdaging voor Amsterdam is de schaarste aan fysiek beschikbare ruimte. Het draait om (te) weinig ruimte op de weg, op het trottoir, op het fietspad of in het aantal parkeer-en laad en losplekken in een wijk. Het is een uitdaging voor vervoerders en vrachtwagens om de stad op tijd te bevoorraden en ter plaatse te laden en te lossen. Dit kost geld voor winkeliers en leveranciers en zorgt voor onnodige voertuigkilometers in een steeds drukker wordende stad. Daarom schrijft de gemeente Amsterdam in samenwerking met Topsector Logistiek, Stichting Connekt en Amsterdam Smart City een wedstrijd uit, zodat gevestigde marktpartijen en start ups worden uitgedaagd fundamenteel nieuwe oplossingen te bedenken om dit logistieke probleem in de stad creatief en effectief op te lossen.

Bekijk hieronder het filmpje van de Challenge:

De wedstrijd

De samenwerkende partijen schrijven een wedstrijd uit; de Smart City Challenge Stadslogistiek. Veel wordt verwacht van het combineren van verschillende technologieën, bijvoorbeeld sensoren met internettechnologie en bestaande toepassingen. Hierdoor kunnen nieuwe oplossingen ontstaan die problemen van dienstverleners en overlast voor bewoners kunnen voorkomen. Echter alle mogelijke oplossingen zijn potentieel interessant: van zeer eenvoudig tot meer complex. Omdat leveranciers voor de toepassing van technologieën vaak afhankelijk zijn van (vergunningen van) gemeenten garandeert de gemeente volledige medewerking.

Europese aanbesteding met een opdracht als prijs

De challenge is een Europese aanbesteding in de vorm van een prijsvraag, met voor de winnaar als prijs een opdracht om het voorstel in praktijk te brengen. Er wordt een opdracht van maximaal €50.000 verstrekt per opdracht. De twee winnende concepten voeren een pilot uit in Amsterdam, ondersteund vanuit de gemeente.

De aanleiding voor deze wedstrijd

“Als een laad-los plek bezet is moeten onze leden regelmatig weer terug de A10 op,” zegt de Arthur van Dijk van Transport & Logistiek Nederland hierover. “Dat kost ons veel tijd en geld en maakt goederen onnodig duur voor bewoners”. Ook voor de gemeente is het controleren van de ontheffing een kostenpost: “De gemeente kent vele soorten ontheffingen, waardoor zij niet bij elke beweegbare paal een handhaver kan plaatsen die controleert of een vervoerder wel een ontheffing heeft. Wellicht kan digitalisering handhaving overbodig maken.” voegt Wethouder Pieter Litjens toe.

Tweede informatiebijeenkomst

Op Woensdag 25 oktober 2017, 10:00 – 12:00 uur vindt er bij Connekt in Delft een tweede informatiebijeenkomst plaats voor de Prijsvraag Smart City Challenge Stadslogistiek – e-RVV ontheffing en de Prijsvraag Smart City Challenge Stadslogistiek – intelligente laad- en losplekken.  Wilt u aanwezig zijn bij deze bijeenkomst? Meld u dan uiterlijk 24 oktober aan bij Connekt via het e-mailadres: TSLogistiek@connekt.nl onder de vermelding van ‘Aanmelding informatiebijeenkomst Smart City Challenge Stadslogistiek’. Vermeld daarbij ook van welke organisatie u bent en het aantal personen dat namens uw organisatie aanwezig zal zijn tijdens de bijeenkomst. U kunt uw auto parkeren in de Zuidpoortparkeergarage in Delft.

Deze bijeenkomsten zijn inmiddels geweest, u kunt zich niet meer aanmelden.

De formele aankondiging kan op TenderNed gevonden  worden (www.tenderned.nl). Daar vind u de leidraad en hoe de procedure verloopt. Inschrijvingen en communicatie over de aanbesteding geschiedt alleen via TenderNed  en volgens de voorschriften in de leidraad . De procedure eindigt volgens planning eind december met de bekendmaking van de winnaars. Begin 2018 wil de gemeente met de ideeën aan de slag. De partners  roepen zoveel mogelijk bedrijven op hun idee in te brengen.

Vragen
Heeft u vragen en/of opmerkingen over of naar aanleiding van dit bericht, neemt u dan contact op met Ron van der Lans via  r.van.der.lans@amsterdam.nl.

Handige links
Connekt heeft een aantal handige video’s ontwikkeld waarin nader wordt uitgelegd hoe u een inschrijving kan indienen voor deze aanbestedingsprocedure. Deze video’s helpen u om in te schrijven op aanbestedingen. Het advies is om deze filmpjes voorafgaand aan het lezen van de Leidraad te bekijken.

De Challenge is een van de maatregelen uit de Amsterdamse Uitvoeringsagenda Logistiek. Zie voor meer informatie:

https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/uitvoeringsagenda/logistiek-vervoer/ 

De Challenge is een project dat onderdeel uitmaakt van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Zie voor meer informatie:

https://greendealzes.connekt.nl