Ketenbreed inzicht in CO2-uitstoot
Aron Klapwijk, projectmanager bij de Topsector Logistiek: “Carbon Added Accounting is een CO2-boekhoudmethode voor bedrijven in een productieketen. Dit op btw geïnspireerde principe berekent per schakel de CO2-uitstoot van een verkocht product. Omdat bedrijven alleen uitstootinformatie van directe leveranciers hoeven te verzamelen en delen met afnemers, wordt eenvoudig een volledige en gedetailleerde footprint opgebouwd. Zo is het ook voor kleinere ondernemers betaalbaar en werkbaar. Door de datakwaliteit bij te houden en door te geven, is bovendien inzichtelijk hoe betrouwbaar en nauwkeurig de footprint is. Partijen worden dan ook gestimuleerd te werken met gemeten, primaire data.
Samen met Greenhouse Sustainability zijn we een project gestart in de sierteeltsector, waarin we de toepasbaarheid van Carbon Added Accounting verkennen als aanvulling op de FloriPEFCR, een LCA-standaard voor de sierteelt. Door de koppeling zetten we een beweging in gang richting actuele, betrouwbare stuurinformatie.”
Inzicht in impact
Aan dit project van de Topsector nemen verschillende veredelaars, kwekers, groothandels en retailers deel. In een eerder artikel kwamen de ervaringen van bloemengroothandel Holex aan bod, dit keer is kweker Marginpar aan het woord. Zij kweken bloemen in Oost-Afrika, die vervolgens grotendeels via de veilingen van Royal FloraHolland, Veiling Rhein-Maas in Duitsland en Plantion in Ede worden verkocht, vertelt business development manager Michiel Vaandrager. “Holex benaderde ons met de vraag of we mee wilden doen met een project over ketenbrede footprintberekeningen. Dat is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid en daarom zeker interessant. Zo krijgen we meer inzicht in onze eigen footprint en ook in de totale footprint van de keten. Vervolgens kunnen we verschillende scenario’s doorrekenen, zoals het verschil in impact tussen transport via de lucht of over zee of tussen transporten die eerst langs Nederland gaan of rechtstreeks worden uitgevoerd.”
Inzicht in impact productieproces
“Het project dient voor ons meerdere doelen. We leren hoe we ketenberekeningen en footprintberekeningen voor ons eigen bedrijf moeten maken, ook vanuit de nieuwe rekenmethode van FloriPEFCR. We krijgen zo helder welke data daarvoor nodig zijn en welke primaire en secundaire data we al voorhanden hebben. Het is vooral een kwestie van doen en leren.
Footprintberekeningen zijn belangrijk, omdat die inzichtelijk maken waar de impact zit in het productieproces. Op basis daarvan kan je dan gerichte verbeterplannen opstellen. Als je daarbij steeds dezelfde rekenmethode hanteert, kan je ook betere vergelijkingen maken. En als alle partijen de rekenmethode van FloriPEFCR gebruiken, kan je vervolgens ook ketenbreed vergelijkingen maken.”
Zuivere berekeningen
“De eigen kwekerijen van Marginpar zijn KFC (Kenya Flower Council) of MPS gecertificeerd. Het goede nieuws is dat blijkt dat als je gecertificeerd bent, je al heel veel van de benodigde data verzamelt voor de FloriPEFCR-berekening. We blijken ook al over veel primaire –gemeten- data te beschikken. Dat is mooi, want dat geeft de meest zuivere berekeningen.
Het is heel krachtig dat de sector zelf de regie heeft genomen en met FloriPEFCR een eenduidige rekenmethode heeft ontwikkeld. Dat voorkomt een wirwar aan rekenmethodes en uitkomsten en maakt het mogelijk producten en processen met elkaar te vergelijken.”
Aantoonbare CO2-reductie
“Door Carbon Added Accounting kan je per product aantonen wat de totale footprint is. Dat is belangrijk, omdat je dat dan kan communiceren richting eindgebruikers en klanten. Die vragen daar steeds vaker om. Het is daarom ook belangrijk hier als sector mee aan de slag te gaan en de verbeteringen op dit vlak in cijfers te laten zien. Om het aantoonbaar te maken.
Aan de hand van de verzamelde data kan je samen met de ketenpartners kijken wat de meest efficiënte manier is om producten op de markt te brengen. Je kan makkelijk scenario’s bekijken en vergelijkingen maken en dan beslissen wat de slimste of beste manier is. Zo kunnen we gezamenlijk toewerken naar een duurzamere sierteeltsector.”
Ten tijde van dit interview waren er nog geen onderzoeksresultaten bekend.
Ook de footprint van je producten berekenen?
Wil je als sierteeltbedrijf ook aan de slag met het berekenen van de footprint van jouw producten op basis van gemeten data? Neem dan contact op met Aron Klapwijk: Aron.Klapwijk@TopsectorLogistiek.nl.