De vernieuwde Innovation Hub van het Kadaster in Apeldoorn vormde het decor voor alweer de zevende editie van de Supply Chain Hackathon. Tien teams van studenten hebben in korte tijd laten zien wat er mogelijk is met datasets van interne en externe bronnen. Deze capaciteiten zijn van groot belang voor datagedreven supply chain verbeteringen. Deze hackathon is een initiatief van de vakgroep Industrial Engineering and Business Information Systems van de Universiteit van Twente.
Cases
De cases voor de hackathon werden ingebracht door CGI, Albert Heijn, Provincie Noord-Holland en het Kadaster. De cases varieerden van input voor een control tower voor parcel delivery, uitbreiding van belevering van supermarkten op basis van buurtdata, locatiekeuze voor gekoelde distributiecentra, impact van weggebruik voor het onderhoud van infrastructuur tot het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare datasets. De studenten gingen na de presentatie van de cases door de organisatievertegenwoordigers in ruim vijf uur aan de slag met de probleemdefinitie, interne datasets en het toevoegen van externe open data sets. Tevens werden er daadwerkelijk algoritmen en scripts geïmplementeerd voor demo-producten.
Hoofdprijs beschikbaar gesteld door TKI Dinalog
Aan het einde van de dag presenteerden de teams in vier minuten hun oplossingen, waarna de jury in goed overleg de winnaar selecteerde. Er werd gelet op de overall business case, creativiteit en technologische implementatie. De hoofdprijs van 1000 euro werd beschikbaar gesteld door TKI Dinalog en ging naar het team met een creatieve presentatie en werkende chatbot implementatie van de verbeterde toegankelijkheid van de Pdok open dataset website. Er waren nog twee eervolle vermeldingen; De eerste voor het team dat een indrukwekkende visuele representatie opleverde van locaties van gekoelde distributiecentra voor belevering van filialen van Albert Heijn op basis van slimme integratie van interne en externe datasets. Zij zijn uitgenodigd voor een rondleiding bij Albert Heijn en presentatie aan het verantwoordelijke management. De andere eervolle vermelding ging naar het tweede team met een oplossing voor de pdok case van het Kadaster, die een klantvriendelijke combinatie van input, visuele presentatie en output realiseerde.