Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

LogiCE: Logistiek als ‘enabler’ van de Circulaire Economie

Aanmelden voor

LogiCE: Logistiek als ‘enabler’ van de Circulaire Economie

LogiCE: Logistiek als ‘enabler’ van de Circulaire Economie

25 juni 2019

Leestijd ± 2 minuten

Nederland is steeds meer op weg naar een circulaire economie. De logistieke sector in Nederland heeft de tools en kennis in huis om een circulaire economie te realiseren. Voorbeelden van expertisegebieden zijn  closed loop supply chains, retourlogistiek, ketenregie en -samenwerking, control towers en servicelogistiek. Deze manieren worden ingezet om logistieke problemen op te lossen en logistieke ketens te optimaliseren. Dit biedt mogelijkheden om nieuwe businessmodellen in de circulaire economie te ontwikkelen. 

Kennisagenda ‘Logistiek in een Circulaire Economie’
Hoe kunnen organisaties met deze businessmodellen aan de slag gaan? En hoe kan de logistieke sector het beste een ‘enabler’ zijn voor een circulaire economie? Om deze vragen te beantwoorden is in februari 2017 het onderzoeksprogramma LogiCE (community Logistiek in de Circulaire Economie) gestart. Binnen LogiCE werkten onderzoekers en organisaties samen om praktijkcases uit te voeren. Onderzoekers voerden samen met bedrijven binnen het programma verschillende praktijkcases uit. Maar ook  vanuit een postdoc-positie droeg Alistair Beames van de Wageningen Universiteit met wetenschappelijke literatuur analyses bij aan dit programma. Dit resulteerde in de kennisagenda ‘Logistiek in een Circulaire Economie’.

De kennisagenda werd tijdens de LogiCE Slotbijeenkomst op vrijdag 15 juni als eerste aangeboden aan Jacqueline Bloemhof, Professor Operational Research & Logistics – Wageningen University & Research, en initiator van LogiCE.

Kennisontwikkeling rond logistiek in de circulaire economie
Naar aanleiding van dit project blijkt dat er meer kennisontwikkeling naar logistiek in de circulaire economie nodig is. Een belangrijke vraag in bijvoorbeeld: hoe gaan we in de toekomst om met materiaalstromen die retour komen, maar door een keten zijn ingebracht? Dit soort uitdagingen vragen om een complexe logistieke planning waarbij nauwe en goed georganiseerde samenwerking van belang is.

LogiCE is een samenwerking van Wageningen University, Het Groene Brein en Pure Birds, met medewerking van Hogeschool van Amsterdam, Port of Amsterdam en SA DC. Het programma is uitgevoerd binnen de  actielijn Cross Chain Control Centers van de Topsector Logistiek en TKI Dinalog en gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk en Onderzoek (NWO) en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS).

De kennisagenda is een vertrekpunt voor de volgende stap naar de circulaire economie. Heeft u concrete ideeën over of wilt u bij mogelijke vervolgstappen betrokken worden? Neem contact op met Bas van Bree van TKI Dinalog via bree@dinalog.nl.