Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Workshop Basis Data Infrastructuur (BDI): CO2e emissies rapporteren

Aanmelden voor

Workshop Basis Data Infrastructuur (BDI): CO2e emissies rapporteren

Workshop Basis Data Infrastructuur (BDI): CO2e emissies rapporteren

Begin juli organiseerde Topsector Logistiek de workshop deepdive BDI binnen de stap ‘Interesse en introductie’ van het 5-stappenplan 'de incubator' om BDI te implementeren. Hierin stond de praktische toepasbaarheid van BDI in het delen van CO2-data centraal. Experts uit de sector deelden hun inzichten en onderzochten mogelijke samenwerkingen. Naast een algemene uitleg over BDI aan de hand van de BDI-stack, werd met een demo getoond hoe beheerst data gedeeld kan worden met een concrete toepassing van de BDI.

24 juli 2024

Leestijd ± 2 minuten

De Basis Data Infrastructuur (BDI) wordt ingezet om veerkrachtige en duurzame logistieke ketens te realiseren. Met dit afsprakenstelsel kun je efficiënt, veilig en vertrouwd digitaal en geautomatiseerd zakendoen. De Topsector Logistiek heeft een 5-stappenplan (de incubator) ontwikkeld om de benodigde kennis en vaardigheden voor een effectieve implementatie van de BDI in de praktijk op te bouwen. Elke stap richt zich op een specifiek thema en bouwt voort op de bestaande kennis en kunde van de deelnemers.

Het toepassen van de BDI op CO2e rapportage

Onlangs is de workshop ‘Deepdive BDI’ afgerond binnen de stap ‘Interesse en introductie’ van het 5-stappenplan. Deze workshop richtte zich op de praktische toepasbaarheid van BDI voor het delen van CO2-data tussen organisaties. Experts uit de sector deelden inzichten en onderzochten mogelijke samenwerkingen. Na een algemene uitleg over BDI volgde een demo waarin BDI toegepast wordt in de praktijk met het beheerst delen van data.

Deelnemers benadrukten het belang van federatief datadelen. De logistiek kenmerkt zich door het uitwisselen van grote hoeveelheden data tussen veel verschillende ketenpartijen. Organisaties leveren nu veel inspanning om informatie uit te wisselen en doen dat doorgaans met individuele partijen. Dat maakt het bijvoorbeeld moeilijk om over de keten transparant te rapporteren (end-to-end visibility). Met de BDI kan data efficiënt worden beheerd en veilig worden gedeeld zonder te verplaatsen naar een centrale locatie. Hierdoor is data direct beschikbaar voor de juiste organisatie, waar en wanneer het nodig is, waardoor organisaties sneller en effectiever kunnen inspelen op informatiebehoeften.

Verder kwam ter sprake dat in sectoren zoals sierteelt en agrifood transport slechts een klein onderdeel vormt van de gehele keten en daarmee ook van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) rapportage. Dit maakt het noodzakelijk de gehele keten in beschouwing te nemen, inclusief productie, verpakking en distributie. Een stapsgewijze aanpak vergemakkelijkt dit proces.

Tijdens break-out sessies verdiepten de deelnemers zich in het onderwerp vanuit hun eigen perspectief. Deelnemers bespraken de waarde en toepasbaarheid van BDI, de noodzaak van actie, het type data dat uitgewisseld moet worden en een toekomstbeeld, wanneer CO2e-beprijzing mogelijk actueel is. Dit leidde tot discussies over datakwaliteit, betrouwbaarheid van data, dataleveringsmethoden en welke afspraken over data-uitwisseling en technische vereisten noodzakelijk zijn.

Vervolgstappen

De dialoog wordt voortgezet en verschillende use cases worden verzameld met verladers en vervoerders om de aansluiting met de praktijk te onderzoeken en te borgen. De toepassing en waarde van BDI wordt binnenkort gedemonstreerd in een ‘BDI-ready in a day’ georganiseerd. Op deze dag ontwerpen de deelnemers een van deze use-cases en werken die uit in een prototype met behulp van BDI-componenten.

Meer informatie of meedoen?

Wil je ook een workshop volgen of meer weten over de BDI? Neem dan contact met ons op met ons Adoptie Support Team: support@bdinetwork.org.

Ben je nieuwsgierig naar meer praktijkvoorbeelden van de BDI? Kijk dan op de website van het programma Digitale Infrastructuur Logistiek bij de Living Labs of de resultaten van het programma.