Het eerste half jaar Techniekpact zit er op. Tijdens de jaarconferentie is het nieuwe Techniekpact 2016-2020 bekrachtigd. Boegbeeld Aad Veenman was daarbij aanwezig vanuit zijn rol als centrale portefeuillehouder van de Human Capital Agenda voor alle Topsectoren. Daarbij is afgesproken ook de komende jaren in gezamenlijkheid, vanuit rijk en regio, werkgevers en werknemersorganisaties en het onderwijs te blijven werken aan een betere technische onderwijs-arbeidsmarkt. Voor nu maar zeker ook voor de banen van de toekomst. Daarbij zijn het vmbo, de verdere uitwerking van de plannen rondom het voorziene lerarentekort en blijvende aandacht voor intersectorale mobiliteit benoemd als punten van aandacht voor de korte termijn.
Dat men goed op weg zijn laten de monitor Techniekpact en de voortgangsrapportage van de 22 acties zien. De monitor laat zien dat ook het afgelopen schooljaar 2015/16 weer meer jongeren in het voortgezet en hoger onderwijs voor een bèta technisch profiel en opleiding hebben gekozen. Ook is voor het eerst in zes jaar in het mbo het aantal instromende leerlingen in de bètatechniek licht is gestegen (van 2.917 in 2014/15 naar 3.512 in 2015/16). Daarnaast laat de monitor zien dat er een toename is van de structurele samenwerking bedrijven – beroepsonderwijs: ruim 2100 bedrijven (17% toename t.o.v. vorig jaar) dragen bij via publiek-private-samenwerking in het mbo of hbo.
Maar er is nog werk aan de winkel. De urgentie van het Techniekpact uit zich met name in de cijfers van de arbeidsmarkt. Technische vacatures zijn steeds lastiger vervulbaar. Het UWV verwacht dat de krapte in de techniek en ICT de komende jaren zal voortduren, met name voor bepaalde technische beroepen en ICT’ers geldt dat er nog altijd sprake is van een mismatch in vraag en aanbod (o.a. programmeurs specifieke talen, securityspecialisten, elektromonteurs, gespecialiseerde lassers, docenten wiskunde/exacte vakken).
Op deze site zijn de resultaten mooi weergegeven: http://www.techniekpact.nl/monitor.