Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Logistieke Stadskrant: Rubriek ”Even voorstellen”

Aanmelden voor

Logistieke Stadskrant: Rubriek ”Even voorstellen”

Logistieke Stadskrant: Rubriek ”Even voorstellen”

In de vaste rubriek ''Even voorstellen'' van de logistieke stadskrant, stellen leden van de stuurgroep Steden zich persoonlijk aan u voor en delen zij hun visie op stadslogistiek in de toekomst.

Leestijd ± 3 minuten

Marielle van Spronsen

(Program manager Corporate Social Responsibility bij PostNL, Voorzitter van de stuurgroep Steden en lid van het Topteam)

Ik ben Mariëlle van Spronsen, program manager corporate social responsibility bij PostNL en nauw betrokken bij de Topsector Logistiek als voorzitter van de stuurgroep steden en lid van het ‘topteam’.

Toekomst van stadslogistiek 
Het gaat hier voor mij over twee punten: De energietransitie in stedelijke logistiek (laad- en infrastructuur, alternatieve brandstoffen en voertuigen) en de leefbare stad (het inzetten van nieuwe logistieke concepten). Dit is enorm belangrijk om bijvoorbeeld de congestie in de stad te verminderen en andere manieren van transport introduceren. Denk hierbij aan stadshubs en meer samenwerking, met als doel een leefbare stad.

Gamechanger in de transitie
Binnen steden liggen al veel concepten als het gaat om het gebundeld bezorgen, een mooi voorbeeld hiervan is de bezorging via stadshubs. Als meer bedrijven hier gebruik van gaan maken, zorgt dit voor leefbare steden. Bewustwording creëren en onze inzichten en kennis delen is hier een belangrijke gamechanger.

Voor logistieke partijen is het vanzelfsprekend om bezig te zijn met stadslogistiek, maar als we binnen steden kijken, zitten daar ook veel mkb’ers zoals aannemers, schilderbedrijven, bakkers, etc. Ook zij krijgen te maken met de zero emissie zones, maar zijn zich dat vaak niet bewust. Zo denkt een bakker: ‘ik ben geen logistiek bedrijf’ terwijl zij wel degelijk te maken hebben met logistiek. Daarom besteed onze stuurgroep veel energie in het meekrijgen van alle partijen die logistieke bewegingen in de Zero emissie zones te maken hebben. Hiermee gaan we gaan hen helpen de volgende stap te zetten in hun verduurzaming.

Tip: Laten we ons met elkaar verantwoordelijk voelen om duurzame stadslogistiek te realiseren. Wees niet bang voor tegenslagen, want iets anders kan weer meevallen. Durf vooral hierin te blijven ondernemen.


Lucas Hullegie

(Commercieel Directeur Cycloon)

Ik ben Lucas Hullegie en woon samen met mijn vrouw Maaike en dochter Anna in Arnhem. Ik ben als commercieel directeur werkzaam voor Cycloon, de groene en sociale bezorgexpert.

Toekomst van stadslogistiek
Nu het einde van het dieselbus tijdperk nadert staan koeriersdiensten voor de keuze: investeren in elektrische bussen of de overstap naar andere vervoersmiddelen. Ik hoop dat vele andere koeriersdiensten Cycloon volgen en kiezen voor de vrachtfiets als bezorgvoertuig in stedelijk gebied. Zo houden we steden schoon en veilig.

Gamechanger in de transitie
Herbruikbare verzendverpakkingen gaan de komende jaren een serieuzere rol spelen in de bezorgmarkt, dit zie ik als grote gamechanger in de transitie. Naast bezorgschaamte door blokkerende en onveilige bussen zijn wegwerpverpakkingen een doorn in het oog voor consumenten. De pakketreis van bezorgdiensten is nu een black box voor retailers en consumenten. De track & trace biedt statusupdates op basis van scans maar bij schade of vermissing is het afwachten geblazen.


Hessel de Keijzer

(Vestigingsdirecteur bij Bidfood regio Amsterdam / Hoofddorp / Noordwest)

Mijn naam is Hessel de Keijzer en ik ben naast mijn rol als stuurgroep lid, vestigingsdirecteur bij Bidfood regio Amsterdam / Hoofddorp / Noordwest.

Toekomst van stadslogistiek? 
Mijn ideale beeld over stadslogistiek in de toekomst, is vooral het verminderen van uitstoot door voertuigen en daarmee de versnelling van de transitie naar schonere (elektrische) voertuigen te realiseren. Daarnaast geloof ik dat een geconsolideerde logistiek, met minder vervoersbewegingen, nodig is om stadslogistiek schoner te maken.

Gamechanger in de transitie?
Ik zie meerdere gamechangers in de transitie, deze heb ik voor jullie op een rijtje gezet.

  • Een goede inrichting van data-architectuur, 
  • Logistiek krijgt meer ruimte voor een optimaal proces in het stadsbeeld, 
  • Consolidatie van logistieke stromen, 
  • Optimaal gebruik van bestaande assets, 
  • Grotere bewustwording en bewustzijn van eindgebruiker.