In een aantal steden zijn Living Labs gestart rondom Stadslogistiek. In deze living labs wordt door praktische pilots uitgeprobeerd wat geschikte oplossingen zijn om de binnensteden in 2025 emissievrij te maken. De gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en verschillende bedrijven zoals Sligro, en PostNL werken samen aan oplossingen in innovatieve community’s. In dit artikel vertelt Rob Lamers (gemeente Maastricht) over zijn projecten.
Veel initiatieven in Maastricht vinden plaats in de wijk Wyck. Deze wijk ligt in het centrum, maar het is geen voetgangersgebied. In de wijk bevinden zich een aantal winkels en hotels. Rob Lamers: “De gemeenteraad heeft de opdracht gegeven deze wijk autoluwer te maken, o.a. door anders laden en lossen en het parkeren anders te organiseren. Er lopen hierdoor verschillende trajecten in de wijk, die ook weer invloed op elkaar hebben. Zo heeft het anders organiseren van laden en lossen invloed op je parkeerbeleid. Mede hierdoor heeft de wijk een heel experimenteel karakter gekregen.”
Stiller en schoner naar de horeca
Een van die trajecten heeft het beleveren van de horeca als focus. Rob Lamers legt uit: “Om de horeca te bevoorraden, rijden vrachtwagens van de Sligro vaak rondjes door de stad. In dit project hebben we onderzocht of het mogelijk is een aantal klanten vanaf één locatie te bevoorraden. Op die locatie zorgen we voor stroom, zodat de koeling niet meer op diesel, maar op elektriciteit wordt gekoeld. Dit is schoner en stiller. De horecagelegenheden liggen op maximaal 250 meter van het laadpunt.” Het project heeft van juli tot en met oktober 2015 gelopen, nu wordt het geëvalueerd door onder andere chauffeurs, de logistiek dienstverlener, de Sligro en de horeca. Andere groothandels zijn ook geïnteresseerd, dus er wordt in de evaluatie ook onderzocht hoe het verder opgeschaald kan worden. Deze kennis kan dan weer gebruikt worden door andere gemeenten.
Gemeenten gezocht om kennis te delen
Rob Lamers: “We hebben nu een aantal bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met ELC rondom de living labs. We zien allerlei mooie ideeën ontstaan, waarbij zelfs concurrenten bij elkaar aan tafel zitten. Veel ideeën zijn nog pril, maar het begin is er! Het lijkt ons heel waardevol de opgedane kennis met andere gemeenten te delen, en hun ervaringen te horen. Want het is zonde om iets uit te proberen, terwijl in een andere gemeente is gebleken dat het niet werkt. En andersom natuurlijk ook, als iets ergens anders werkt, proberen wij het ook graag in Maastricht!”