Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Werken aan een schonere bouwsector: interview met programmamanager Olaf Bijl

Aanmelden voor

Werken aan een schonere bouwsector: interview met programmamanager Olaf Bijl

Uitstoot verminderen in de bouw

Nederland en de EU hebben doelen en ambities om de uitstoot van stikstof, CO₂ en fijnstof te verminderen. Die hebben ook impact op (de voortgang van) bouwprojecten. Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werkt daarom met verschillende partijen aan een gezamenlijke aanpak die de uitstoot verlaagt. Topsector Logistiek houdt zich daarbij bezig met Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek. In vijf Living Labs worden innovaties en verduurzamingsactiviteiten onderzocht en getoetst, om praktijkervaring op te doen en kennisontwikkeling en opschaling te bevorderen. Diverse marktpartijen uit de bouw, overheden en kennisinstellingen werken hierbij nauw samen.

Het Kennis- en Opschalingsprogramma (KOP) valt onder de paraplu Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Een van de programma’s onder KOP heet: Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek. TKI Dinalog is hierbij verantwoordelijk voor het onderzoek, terwijl Connekt / Topsector Logistiek de implementatie en opschaling verzorgt.

Het eerste programma Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek liep van 2022 tot 2024. In 2024 is het tweede programma van start gegaan. In deze interviews introduceren we de nieuwe projecten en projectleiders. Onderdaan dit artikel vind je verwijzingen naar de andere interviews in deze reeks.

Behoefte aan kennis

“De markt kan de kennis en inhoud die we bij Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek ophalen goed gebruiken”, merkt Olaf. “Uit gesprekken met bedrijven blijkt dat er veel behoefte aan is. Schoon en Emissieloos Bouwen is een prachtig initiatief om naar een groene, schone toekomst toe te werken. Dat raakt iedereen. Men wil daaraan meewerken, ongeacht of dat vanuit intrinsieke motivatie is of vanwege aanpassingen in wet- en regelgeving. We hebben een gezamenlijke missie.
Topsector Logistiek heeft daarbij een unieke positie. Als onafhankelijke partij vormen we een brug tussen overheden en bedrijven, waarbij we ernaar streven om op juiste wijze invulling te geven aan de opdracht vanuit het ministerie van I&W. We merken dat daar behoefte aan is en dat we daar proactief bij betrokken worden. Dat geeft me heel veel energie.”

Verbindende factor

“Als verbindende factor tussen overheid en bedrijfsleven kunnen we veel toegevoegde waarde bieden. Voor overheden of bedrijven kan het lastig zijn om veranderingen door te voeren, omdat die raken aan allerlei bestaande processen. Bovendien zijn er vaak ook nog andere partijen bij betrokken. Zulke veranderingen kunnen dusdanig grootschalig en complex zijn dat er soms een externe stimulans nodig is om die in gang te zetten. Topsector brengt met een specifiek doel processen samen en kan die stimulans bieden.
Dit zien we bij uitstek terug in ons Living Lab ‘Gebiedsgerichte Aanpak’. Nu er vaak binnenstedelijk invulling wordt gegeven aan de bouwopgave en er vaak tegelijkertijd diverse grote bouwprojecten plaatsvinden binnen een stad, is het essentieel dat er heldere afspraken worden gemaakt tussen de gemeente en de verschillende partijen. Een centraal thema in het Living Lab is onderzoeken hoe de juiste betrokkenen bij een bouwopgave op het juiste moment van de juiste informatie kunnen worden voorzien. Deze bevindingen worden vervolgens door middel van interactieve, doelgerichte trainingen getoetst en gedeeld.”

Rol programmamanager

“In januari ben ik als projectmanager begonnen en ondersteunde ik de programmamanager. Inmiddels ben ik sinds april zelf programmamanager en verantwoordelijk voor de aansturing van de Living Labs en de resultaten die daaruit voortvloeien. Daarnaast ben ik de schakel tussen de projectleiders van de Living Labs enI&W.

Wat mij enorm aanspreekt in deze rol is dat alle informatie bij mij samenkomt. Daarvoor heb je onder andere organisatievermogen nodig, omdat je met heel veel verschillende elementen te maken hebt. De vijf Living Labs, het datateam, de Kennisbouwers, ons communicatieteam: iedereen is met verschillende dingen bezig. Het is mijn taak om te weten wat er overal speelt, zodat ik kan monitoren of er op de juiste manier invulling wordt gegeven aan het programma en kan bijsturen als dat nodig is. Ik ben het laatste station voordat iets wordt goedgekeurd. Ik vind dit een gave rol, omdat je veel verantwoordelijkheden hebt, over veel dingen iets moet weten en daardoor veel leert. En je moet ook nog een goede sparringpartner zijn.”

Een duurzame missie

“Het doel van Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek is om binnen de looptijd van dit programma zo goed mogelijk invulling te geven aan Schoon en Emissieloos Bouwen. Het programma loopt eind volgend jaar ten einde. Tegen die tijd willen we de juiste praktische handvatten hebben aangeboden die grote en kleine bedrijven in de bouwsector laten zien hóe ze verder kunnen verduurzamen. Als dat met onze opgedane kennis en producten lukt, dan zijn wij succesvol geweest.”