Mogen wij u opnemen in ons bestand? Meld je hier aan.
zoeken

Aanmelden voor

Terugblik World Customs Organization Technology Conference and Exhibition

Aanmelden voor

Terugblik World Customs Organization Technology Conference and Exhibition

Op 18, 19 en 20 oktober was Topsector Logistiek prominent aanwezig tijdens de WCO internationale douaneconferentie, de World Customs Organization Technology Conference and Exhibition. Als mede-sponsor van het event gaven we een keynote speech, leverden we een bijdrage aan een break-outsessie met onze kennis over Carbon Added Accounting en organiseerden we de WCO Technology hackathon. Het event vond dit jaar plaats in Maastricht. Met meer dan 50 exposanten en zo’n 1600 deelnemers waren we in goed gezelschap en boodt het congres volop gelegenheden om te netwerken.           

Data is de rode draad in samenwerking

Tijdens de conferentie hebben we meerdere sessies gevolgd, mooie gesprekken gevoerd en ook nieuwe dingen geleerd. Een ding was wel duidelijk: alles draait om data. Data delen, data storage, data betrouwbaarheid, data veiligheid en leren van en met data, zoals bij Artificiële intelligentie. Maar ook de fysieke kant van douanes speelt een belangrijke rol; met de inzet van drones, het trainen van drugshonden en met het duikteam lieten ze zien wat ze kunnen doen om verboden middelen op te sporen.

Tijdens de keynote speech en onze bijdrage bij een van de break-outsessies hebben we goed kunnen laten zien hoe ook wij het belang van data zien en hoe groot de focus daarop is binnen de logistieke sector. En hoe die focus op data steeds groeit, wat ook terug te zien is in onze programma’s rondom de Basis Data Infrastructuur en de Digitale Infrastructuur Logistiek die gefocust zijn op digitalisering binnen de logistieke sector.

Tijdens de break-outsessie ging onze Programmamanager Herman Wagter dieper in op het onderwerp Carbon Added Accounting. Hierbij besprak hij hoe Carbon Added Accounting steeds belangrijker wordt en dat de basis ervan ligt bij het in kaart brengen van de juiste data. Door dit simpele, universele en schaalbare principe te hanteren, zorgen we voor transparantie en vertrouwen in de supply chain.

WCO Technology hackathon

Tijdens een van de dagen hostte de Topsector Logistiek de WCO Technology hackathon. Tijdens de hackathon kregen de teams data van drie verschillende databronnen. Met deze drie data sets konden ze zelf aan de slag om te werken aan mogelijke oplossingen voor de uitdagingen die door de Nederlandse Douane en de Topsector Logistiek waren gesteld. Het delen van de drie verschillende data sets sluit goed aan bij het principe van de BDI waarbij data wordt gedeeld tussen partijen en deze alleen de specifieke data krijgen die ze nodig hebben om de logistieke stroom in goede banen te leiden. Iedereen was erg benieuwd naar de oplossingen van de teams. Alle partijen leverden goed werk af, maar uiteindelijk ging het CATTS team er met de winst vandoor. Topsector Logistiek feliciteert het team met haar prestatie!

Wil je meer lezen over hun ervaring van de hackathon en de opgeleverde resultaten? Lees dan het nieuwsbericht (in het Engels) hieronder op de CATTS website.