10 Topsectoren in Nederland
Unieke samenwerking bedrijven, wetenschap en overheid
Topsectoren versterken de economie met innovaties, door internationale kansen te benutten, maatschappelijke uitdagingen op te lossen, menselijk kapitaal te vergroten en door te investeren in wetenschappelijk onderzoek. In Nederland vinden we samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid in verschillende sectoren normaal. Wereldwijd is deze samenwerking uniek. Lees meer over de 10 topsectoren in Nederland.
Topsector Logistiek
Meer dan transport alleen
Logistiek is veel meer dan transport alleen. Het is de coördinatie van alle partijen die gezamenlijk een project uitvoeren. De coördinatie om alle mensen, materialen en goederen door middel van transport op het juiste moment en de juiste plek te krijgen. Alle componenten in dit proces zijn van even groot belang voor het welslagen ervan. Zo’n logistiek proces is eenvoudig als het eenmalig moet worden uitgevoerd, maar buitengewoon ingewikkeld als dat 300.000 keer per dag het geval is. De huidige vaccinatielogistiek is een goed voorbeeld van wat er allemaal bij het logistieke proces komt kijken.
Innovaties voor een concurrerende én emissieloze logistiek
Dit maakt de logistiek een belangrijke economische sector. Om internationaal voorop te blijven lopen blijft innovatie noodzakelijk. Daarnaast heeft de logistiek een flinke opgave om CO2 en andere uitstoot terug te dringen. In het uitvoeringsprogramma van de Topsector Logistiek werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan innovaties voor een concurrerende én emissieloze logistiek. Dit gebeurt door onderzoek, kennis- en toolontwikkeling en opschaling. Lees meer over de ambitie van de Topsector Logistiek.
Uitvoeringsprogramma 2024-2027
In 2024 start het derde Topsectorprogramma. Sinds het begin van de Topsector Logistiek in 2012 heeft de Topsector grote stappen gezet. De scope van het programma is verbreed van primair het vergroten van het economisch verdienvermogen van de logistiek naar daarnaast de inzet op maatschappelijke doelen ten behoeve van leefbaarheid, zoals verduurzaming en circulaire economie. Daarmee draagt logistiek bij aan de missies van het Missiegedreven topsectoren en innovatiebeleid (MTIB). In het laatste Topsectorprogramma (2020-2023) is er een sterke focus op toepassing en opschaling gekomen.
Het is niet alleen voor de brede welvaart van nu, maar voor de toekomstige generaties van belang dat we de leefbaarheid en welvaart goed in het oog houden. De ‘license to operate’ van de logistiek staat al enkele jaren onder druk. Het is daarom van belang dat er aandacht is voor zowel het terugdringen van eventuele negatieve effecten van logistiek als het vergroten van de positieve bijdrage die logistiek levert aan de Nederlandse maatschappij.