Doel van het project:
Naast de zero-emissie stadslogistiek en modal shift is de vergroening van het zwaar en lange afstandstransport een belangrijke opgave om tot zero-emissies te komen. Daarom wil Hogeschool Rotterdam een nieuwe onderwijsmodule ontwikkelen: Zero Emissie Logistiek. Het doel van dit project is om een onderwijsmodule te maken waarin studenten aan de hand van theorie en een laadscan zelf voor een concreet bedrijf (een casus of in de praktijk bij een echt bedrijf) een analyse kunnen maken van de impact en/of haalbaarheid van de invoering van batterij-elektrische voertuigen of waterstofvoertuigen in de operatie.
Inhoud van het project:
De onderwijsmodule geeft HBO-studenten inzicht in de logistieke operationele consequenties van het invoeren van batterij-elektrische voertuigen of waterstofvoertuigen op de logistieke planning en operatie in het zwaar en langeafstandstransport, en hoe dit de transitie naar zero emissies beïnvloedt.
Resultaat van het project:
Het resultaat is een onderwijsmodule met een laadscan waarmee studenten de logistieke planning van een transportbedrijf kunnen analyseren op de impact van zero-emissie voertuigen op de planning. Daarmee leren ze de kenmerken van elektrische trucks en de aanpassingen die bedrijven moeten doen als ze overstappen op elektrische trucks. Naast de financiële barrières hebben de beperkingen van de voertuigtechnologie en laadinfrastructuur impact op de haalbaarheid van zero-emissie logistiek. Studenten kunnen de onderwijsmodule doen met een standaard dataset of als onderzoeksopdracht waarbij ze een echt bedrijf analyseren en adviseren.